Index Vakbarát Hírportál

Líbiának is elege lett, lezárta a partjait a mentőhajók előtt

2017. augusztus 11., péntek 00:25

Olaszország után Líbia is besokallt, csütörtökön az észak-afrikai állam haditengerészete bejelentette, a helyi hatóságok külön engedélye nélkül egyetlen külföldi hajó sem léphet be part menti vizeire, ahol a migránsok keresése és mentése zajlik – írja az MTI.

Az intézkedés világos üzenet mindazok számára, akik nincsenek tekintettel Líbia szuverenitására, és nem mutatnak tiszteletet parti őrsége, illetve haditengerészete iránt.

– közölte a haditengerészet szóvivője Tripoliban, hozzátéve azt is, hogy ez a szabály kifejezetten azokra a civil szervezetekre vonatkozik, amelyek illegális bevándorlókat mentenek, és humanitárius akciókat akarnak végezni.   A líbiai hatóságok nem pontosították a szóban forgó övezet kiterjedését.

Mind Olaszország, mind Líbia erős nyomás alatt van a migráció miatt, az olaszoknak pedig már szerdán elfogyott a türelme. A káoszba süllyedt Líbia területéről számos afrikai migráns próbál embercsempészek segítségével a Földközi-tengeren át az Európai Unió területére jutni, a két ország pedig nemrég elkezdett közösen dolgozni a probléma megoldásának érdekében, ez pedig egyelőre úgy tűnik, hogy működik. Az olasz kormány a sajtó szerint szeptemberben megkezdi líbiai befogadótáborok felállításának ütemezését is.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idén több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül. Mintegy 2370 ember vízbe fúlt az átkelés közben.

Rovatok