Index Vakbarát Hírportál

Nácik tüntettek a Virginiai Egyetemnél, egy autó a tömegbe hajtott

2017. augusztus 12., szombat 17:14

Legalább négy ember megsérült, amikor egy jármű szándékosan a gyalogosoknak hajtott a virginiai Charlottesville-ben, ahol szombaton több száz náci tüntetett egy szobor miatt. Virginia kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett.

Több száz fehér amerikai náci vonult fel szombaton Charlottesville-ben, a University of Virginián, hogy tiltakozzon Robert Edward Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen – írja a BBC. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti déliek hadseregét vezette.

A felvonulást ellentüntetők zavarták meg, a város polgármestere pedig rasszistának és gyűlöletfelvonulásnak minősítette a menetet. A tüntetést szervező Jason Kessler, aki korábban „fehérgyűlölettel” gyanúsította meg a városvezetést, azt mondta: a felvonulás remek lehetőség arra, hogy „azok a fehérek, akik már torkig vannak, megmutathassák, hogy nem lehet velük bármit megcsinálni”.

Az esemény akkor vett igazán drámai fordulatot, amikor egy jármű az emberek közé hajtott a virginiai városban. A CBS News szerint legalább négy ember megsérült, az áldozatok pedig ellentüntetők vagy helyiek lehetnek. A CNN legfrissebb cikke azt írja, a balesetnek 19 sérültje van. Több szemtanú szerint az autó szándékosan hajtott a gyalogosok közé.

A charlottesville-i polgármester szerint az összecsapásoknak már egy halottja is van.

Az események miatt Virginia kormányzója, Terry McAuliffe rendkívüli állapotot hirdetett. Közleményében azt írja: fel van háborodva a gyűlölet, a fanatizmus és az erőszak miatt, amit ezek a tüntetők hoztak az államba az elmúlt 24 órában.

A New York Times és a Washington Post beszámolói szerint a felvonuláson a tömeg azt skandálta, hogy "nem hagyjuk, hogy elűzzenek minket, és hogy a zsidók nem fognak minket lecserélni, illetve, hogy a fehér életek is számítanak.

A tüntetők fáklyákat gyújtottak - ami egyeseket a Ku Klux Klanra emlékeztetett - és azt kiabálták, hogy „haza és vér”, illetve, hogy egy nép, egy nemzet, legyen vége a bevándorlásnak.

Charlottesville alapvetően demokrata város. A lakosság 86 százaléka Hillary Clintonra szavazott tavaly, de a BBC cikke szerint a környékbeli fehér nacionalistákat annyira felzaklatta a szobor tervezett áthelyezése, hogy Charlottesville-be jöttek tüntetni.

Rovatok