Index Vakbarát Hírportál

Trump Venezuelában is bevetné a hadseregét

2017. augusztus 12., szombat 00:53

Borzasztó sűrű pénteken van túl az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump – idejének nagy részét az Észak-Koreának való üzengetés, illetve visszaüzengetés töltötte ki, de így is belefért a programjába, hogy vejét bízza meg a közel-keleti válság megoldásával, majd a végére azért kitért a venezuelai helyzetre is.

Amikor arról kérdezték, hogy felmerült-e a katonai fellépés az országban uralkodó krízis megoldására, nem is kertelt, nyíltan közölte, hogy

Sok opciónk van Venezuela kapcsán. Amúgy az egyik épp a katonai erők bevonása. A szomszédunkról van szó, mindenhol ott vagyunk a világban, mindenhol vannak katonáink, még nagyon távol is. Venezuela viszont nincs távol, az emberek viszont szenvednek, sőt, meg is halnak. Ha szükségessé válik, bevethetjük a hadsereget.

Trumpot azután kérdezték, hogy a külügyminiszter Rex Tillersonnal és az Egyesült Államok ENSZ nagykövetével, Nikki Haley-vel tanácskozott New Jersey-ben. Ekkor közölte az is, hogy még pénteken telefonon egyeztet majd Hszi Csin-ping kínai elnökkel az észak-koreai helyzetről.

A reakció is megérkezett: Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter őrültségnek nevezte Donald Trump amerikai elnök fenyegetőzését a katonai beavatkozással, írja az MTI.

Ez egy őrült cselekedet, a szélsőségesség legfelső foka

- mondta a venezuelai állami televíziónak helyi idő szerint pénteken Padrino, aki szerint

az Egyesült Államokat egy szélsőséges elit uralja.

"Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ott leszünk a szeretett Venezuelánk érdekeit és szuverenitását védő frontvonalakon" - fogalmazott.

Ernesto Villegas kommunikációs miniszter szerint Trump szavai példátlan fenyegetést jelentenek a nemzeti szuverenitásra. Villegas péntek éjjeli Twitter-üzenetében jelezte, a külügyminisztérium közleményben ad majd választ az "imperialista fenyegetésre".

Rovatok