Index Vakbarát Hírportál

Feladta magát egy szomáliai terroristavezér

2017. augusztus 13., vasárnap 23:28

Megadta magát az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja 70 harcosával a szomáliai hatóságoknak – írja az MTI.

Az al-Shabaab számtalan véres támadást hajtott végre Szomáliában. Az iszlamista csoport célja, hogy kiűzzék az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntsék a Nyugat által támogatott mogadishui kormányt, és Szomáliát az iszlám törvényeken alapuló állammá alakítsák.

A fegyveres erők főparancsonka, Mohamed Mohamud Timade szerint az Abu Mansurként ismert Sheikh Mukhtar Robow Ali 70 fegyveressel adta magát a hatóságok kezére a délnyugat-szomáliai Bakoolban. Mohamed Hassan, a biztonsági erők egyik tisztje elmondta, hogy a szervezet egykori vezetőjét szállító repülőgép vasárnap este szállt le Mogadishu repülőterén.

Robow korábban az al-Shabaab helyettes vezetője és szóvivője volt. 2013-ban szakított az iszlamista szervezettel, miután elmérgesedett kapcsolata az al-Shabaab akkori vezetőjével, Ahmed Abdi Godanéval. Vele egy amerikai légicsapás végzett 2014-ben.

Robow megadása előtt heves harcok dúltak Bakool székhelye, Hudur közelében. A Robow-hoz tartozó fegyveresek és az al-Shabaab harcosainak összecsapásában legalább húszan meghaltak.

Egy szomáliai biztonsági szakértő, Khalid Ahmed szerint igaz, hogy Robow korábban szakított a terrorszervezettel, az elfogása mégis nagy csapás az al-Shabaabnak. A szervezet népszerűsége zuhan, és lassan a pénzből is kifutnak.

Rovatok