Index Vakbarát Hírportál

480 embert vettek őrizetbe Törökországban egy hét alatt

2017. augusztus 14., hétfő 21:01 | aznap frissítve

A török hatóságok az elmúlt egy hétben 480 embert vettek őrizetbe annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak valamely Törökországban terrorszervezetnek tartott csoporttal, írta hétfői közleményében a török belügyminisztérium.

Az MTI szerint az őrizetbe vett 480 ember között van a közösségi média 152 helyi felhasználója, akiket "terrorista propaganda terjesztésének", a vezetést ért "becsületsértés" és "gyűlöletkeltés" gyanújával tartóztattak le. Az elmúlt hétben őrizetbe vett emberek nagy részét azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állnak a Törökországban terrorszervezetként nyilvántartott és betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), az Iszlám Állammal, vagy hogy tagjai a tavalyi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott gülenista mozgalomnak.

A török rendőrség emellett hétfői akciója során a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) 26 tagját is őrizetbe vette annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak valamelyik Törökországban terrorszervezetként számon tartott csoporttal - jelentette közleményében a HDP, amelyik hozzátette, hogy az őrizetbe vett párttagok között van számos tartomány vezető.

A török kormány a tavaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportokkal szemben, köztük a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres lázadást folytató PKK, illetve az összeesküvésért felelőssé tett Fethullah Gülen, Amerikában élő muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata ellen.

Gülen ezzel szemben tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A török vezetés azt állítja, hogy a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom hosszú évek alatt szivárgott be az államigazgatásba és Gülen ebben a folyamatban egyebek mellett médiaérdekeltségeire támaszkodott.

Az utóbbi egy évben a kormányzat átfogó tisztogatást hajtott végre az államapparátusban: mintegy 150 ezer tisztviselőt elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából, a hadsereg, a rendőrség, a bíróságok, az egyetemi oktatók és más szektorok soraiból 50 ezer embert pedig azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy közük lehetett a puccskísérlethez, amelyben csaknem 250 ember halt meg.

Rovatok