Index Vakbarát Hírportál

Németországban bűnhődhet az exnáci chilei szektájának volt orvosa

2017. augusztus 14., hétfő 23:09

Németországban tölti le ötéves büntetését egy egykori náci által Chilében alapított Colonia Dignidad szekta volt orvosa, Hartmut Hopp, akit pedofíliában való bűnrészességért ítélt el egy chilei bíróság - közölték hétfőn a német hatóságok az MTI szerint. A németországi Krefeld bírósága úgy döntött, hogy a büntetést a férfinak Németországban kell letölteni.

A hetvenes éveiben járó volt orvos, aki korábban Chiléből Németországba menekült, fellebbezhet az ítélet ellen. Az Emberi és Európai Jogok Európai Központja nevű civil szervezet üdvözölte a bíróság döntését.

A chilei bíróság 2011-ben ítélte el a német férfit ötévi börtönre többek között 16 évesnél fiatalabb kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásokban való bűnrészesség vádjával. Hartmut Hopp a jobbkeze volt Paul Schäfer egykori náci tizedesnek, aki 1961-ben megalapította a "méltóság telepet" Santiagótól délre, amelyet idilli családias falunak festettek le, holott valójában itt kínozták meg Augusto Pinochet diktatúrájának (1973-1990) az ellenzékét és szexuális bántalmazásokat követtek itt el.

Paul Schäfer brutális keménységgel uralkodott a több száz fős német közösségen, kegyetlen viselkedési szabályokat vezetett be, rabszolgasorba kényszerítette a telep több lakóját és számos gyermeket bántalmazott szexuálisan. Schäfert 2005-ben vették őrizetbe, 2010-ben halt meg a börtönben. Pinochettel is jó kapcsolatokat tartott, a telepen több ellenzékit kínoztak meg, sokuknak nyoma veszett. Joachin Gauck volt német elnök chilei látogatása során tavaly bírálta a szekta által elkövetett kegyetlenkedéseket, az áldozatok pedig kártérítést követelnek.

Rovatok