Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea nem akar háborút

2017. augusztus 15., kedd 06:27

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút - közölte Mun Dzse In dél-koreai elnök az MTI híre szerint. 

A Koreai-félszigeten csak Szöul dönthet katonai akcióról, más pedig nem határozhat ilyesmiről Dél-Korea hozzájárulása nélkül - hangsúlyozta Mun Dzse In televízióban közvetített beszédében, amelyet országának az 1910 és 1945 közötti japán uralom alól történt felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott.

A dél-koreai kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden eszközzel elejét vegye egy háborúnak - ígérte.

Mun Dzse In ugyanakkor arra sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalósztalhoz. Szerinte a Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését.

Észak-Korea és az Egyesült Államok ugyanakkor a múlt hét óta egymást fenyegeti katonai akcióval. Phenjan ugyanis akkor jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikusrakéta indítását az Egyesült Államok külbirtokának számító Guam irányába.

Kedden pedig Kim Dzsong Un észak-koreai vezető úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

Rovatok