Index Vakbarát Hírportál

Irán a nuklerális szerződés felbontásával fenyegetőzik

2017. augusztus 15., kedd 09:10 | aznap frissítve

Irán feltehetően nagyon gyorsan felmondja a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról megkötött szerződést, ha az Egyesült Államok folytatja a szankciók és a kényszerítés politikáját

- fenyegetőzött kedden Haszan Róháni iráni elnök.

Róháni szerint a szankciókkal és a kényszerítéssel való elhibázott próbálkozások vezették az előző amerikai kormányzatokat a tárgyalóasztalhoz, ha azonban vissza akarnak térni ezekhez a módszerekhez, nagyon rövid idő - nem hetek vagy hónapok, hanem napok - alatt jóval keményebb módszerekkel visszatérnek a megállapodást megelőző helyzethez. Róháni ismét kijelentette, Donald Trump már bebizonyította a világnak, hogy nem jó partner.

A 2015-ben Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország között megkötött atomszerződésben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját.

Júliusban az amerikai kormányzat újabb jogi és pénzügyi büntetőintézkedésekkel sújtott olyan iráni személyeket, akik kapcsolatban állnak az ENSZ BT egyik határozata által tiltott ballisztikusrakéta-kísérletekkel és a Forradalmi Gárda iráni elitalakulattal. Ennek ellenére az iráni parlament két napja 520 millió dolláros támogatást szavazott meg az ország ballisztikusrakéta-programjára és a Forradalmi Gárda működésére. A jogszabályt még egy szavazáson támogatniuk kell majd a törvényhozóknak, ezt követően kerülhet a tervezet egy vallási testület elé végső jóváhagyásra.

Az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy ez csak az első lépésünk volt. Az intézkedés célja, hogy szembeszálljunk az Egyesült Államoknak a térségben végrehajtott terrorista és kalandor akcióival

- közölte Ali Laridzsáni házelnök a parlamenti szavazás után.

Washington és Teherán viszonya jelentősen megromlott azóta, hogy januárban hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök, aki élesen bírálja az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi atommegállapodást.

Rovatok