Index Vakbarát Hírportál

A legvéresebb éjszakáján van túl Duterte drogháborúja

2017. augusztus 16., szerda 10:40 | aznap frissítve

Egyetlen éjszaka alatt 32 embert ölt meg a Fülöp-szigeteki rendőrség az elnök által meghirdetett drogháborúban, a fővárostól északra, Bulacan tartományban. A 80 milliós Fülöp-szigeteken, a kábítószer-maffia és a kábítószer-használat ellen vitatható eszközökkel folyó akciók miatt kritizált államfő háborújában eddig a hivatalos adatok szerint több mint 2700 embert öltek meg a hatóságok.

A kemény kéz ígéretével tavaly elnökké választott Rodrigo Duterte – aki Davao rendteremtő polgármestereként szerzett népszerűséget – maga is büszkélkedett azzal, hogy korábban saját kézzel ölt meg drogkereskedőnek tartott embereket.

A keddi akció hivatalos verziója szerint a rendőrség csak fegyveresen ellenálló embereket likvidált. Azt korábban az elnök is elismerte, hogy a drogháborúban a rendőrségi akciók során ártatlanok, gyerekek is meghalhattak, ez a kemény fellépés elkerülhetetlen velejárója. 

Daniel Berehulak, a New York Times riporterének fülöp-szigeteki drogháborúról készült Pulitzer-díjas anyagát áprilisban mutattuk meg.

Rovatok