Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Budapest jobb hely, mint Prága, Róma vagy London

2017. augusztus 16., szerda 23:06

Idén is Melbourne a világ legélhetőbb városa, Bécs és Vancouver van még a dobogón, de Budapest is előrelépett, és már a 36. Kelet-Közép-Európában mi vagyunk az elsők, Prága, Pozsony, Varsó is mögöttünk van. A világ legborzalmasabb helye az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint 2017-ben Damaszkusz.

Az EIU minden évben kihozza a világ nagyvárosainak élhetőségi rangsorát, harminc kritériumot vesznek figyelembe, és összességében viszonylag nagy az állandóság, most például a top 10-ben ugyanazok a városok szerepelnek, mint legutóbb. A 140 vizsgált város közül az ausztráliai Melbourne már hetedik éve sorozatban az első, de szorosan ott van mögöttük Bécs.

Budapest Amszterdamhoz, Reykjavikhoz, Montevideóhoz és Szingapúrhoz hasonlóan azok közé tartozik, amelyek pontszámban és a helyezésben is előreléptek. A magyar főváros eszerint idén a 36. (tavaly a 42., azelőtt pedig a 45. volt).

Hogy Budapest pontosan miben tudott előrelépni, az összefoglaló anyagból nem derül ki, de az látszik, hogy a kelet-közép-európai térségben a legélhetőbbnek hozták ki: Prága az 59., Pozsony a 63., Varsó a 65., Bukarest a 83., Szófia a 86, Belgrád pedig a 96. helyezett.

A magyar főváros megelőzi Milánót (43.), Rómát (50.), Londont (53.) és Moszkvát (80.) is. Az összefoglaló szerint több nyugat-európai nagyváros pontszáma a növekvő terrorfenyegetés miatt romlott.

A világ legélhetőbb városai az Economist szerint:

  1. Melbourne
  2. Bécs
  3. Vancouver
  4. Toronto
  5. Calgary
  6. Adelaide
  7. Perth
  8. Auckland
  9. Helsinki
  10. Hamburg

És végül a lista vége, hátulról, a legkevésbé élhető nagyvárosokkal:

Rovatok