Index Vakbarát Hírportál

Rekordszerda: soha nem jött még annyi bevándorló Spanyolországba, mint ma

2017. augusztus 16., szerda 21:19

Hatszáz bevándorlót mentett ki szerdán a tengerből a spanyol mentőszolgálat. Az elmúlt években, a menekültválság kezdete óta egyetlen olyan nap sem volt még, amikor ennyien érkeztek volna Spanyolországba. A rekord mögött a migrációs útvonalak fokozatos átrendeződése sejthető.

A 600 szerdán érkező között legalább 35 gyermek és egy csecsemő is volt. A spanyol mentőszolgálatok hajói Marokkó és a spanyol partok között 15 gumicsónakból vitték partra az embereket, a többséget Tarifa kikötővárosba.

Ezzel ez a szerda az utóbbi évek rekordnapja a spanyol partoknál. A parti őrség szóvivője szerint az idén július végéig háromszor annyian érkeztek, mint a múlt év azonos időszakában – írja az MTI.

A Cádizba eljutni akarók többsége észak-afrikai, egy kis részük pedig fekete-afrikai. A spanyol útvonalon feltehetően azért élénkül a migránsforgalom, mert Olaszország egyre inkább bekeményít. Ezzel együtt az év eleje óta már közel 100 ezren próbáltak meg a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba jutni, közel 15-ször annyian, mint ahányan Spanyolország felé próbálkoztak.

Rovatok