Index Vakbarát Hírportál

A ruandai népirtás óta nem volt ekkora menekültválság Afrikában

2017. augusztus 17., csütörtök 17:21

Meghaladta az egymilliót a dél-szudáni menekültek száma Ugandában, jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Az UNHCR beszámolója szerint az elmúlt egy évben naponta átlagosan kétezer dél-szudáni menekült lépte át a dél-szudáni-ugandai határt. Rajtuk kívül további egymillió dél-szudáni menekült van a többi szomszédos országban.

Az Ugandába érkező dél-szudáni menekültek több mint 85 százaléka gyermek és nő. Továbbra sem csitul a hazájukban tomboló erőszakhullám, amiben a különböző fegyveres csoportok tagjai házakat égetnek porig, az embereket sokszor családtagjaik szeme láttára lövik agyon, gyakori a nők és kislányok ellen elkövetett szexuális erőszak, kisfiúkat pedig gyerekkatonának rabolnak el.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, majd polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak.

A békeszerződéssel tavaly júliusban létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, melyek elől Machar és számos követője menekült Yei városán keresztül a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus miatt kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika kénytelen szembesülni az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta.

Rovatok