Index Vakbarát Hírportál

Megvertek egy oknyomozó újságírót Koszovóban

2017. augusztus 17., csütörtök 15:20

Megverték Parim Olluri koszovói oknyomozó újságírót, az Insajderi című hírportál főszerkesztőjét – számolt be a Szabad Európa Rádió alapján az MTI. A többszörösen díjazott újságíróra szerda este támadtak rá az utcán eddig ismeretlen elkövetők, Olluri könnyebb sérüléseket szenvedett. Az újságíró a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, nem ismerte fel a támadókat, és azok nem is mondtak semmit, amiből ki lehetett volna következtetni, hogy miért verték meg, de úgy hiszi, a támadásnak köze lehet az elmúlt időben közölt cikkeihez. 

Parim Olluri a közelmúltban többször írt az egykori UCK, vagyis a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű félkatonai szervezet korrupciós ügyeiről,

de emellett vizsgálta a koszovói politikusok vagyonát, a kormány körül kialakult botrányokat, és írt megkérdőjelezhető önkormányzati pályázatokról és az ezeken meggazdagodókról is. Olluri elmondta, hogy többször is megfenyegették már, a koszovói igazságszolgáltatás viszont egyáltalán nem foglalkozik az újságírókat érő fenyegetésekkel.

Az Insajderi oknyomozó portál azért foglalkozott az utóbbi időben többször is az UCK ügyeivel, mert hamarosan megkezdi munkáját a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság, amely az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején, valamint azt követően az UCK által elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgálja majd. Az UCK tettei máig vitatottak, még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. 

A Parim Ollurit ért támadást többen is elítélték, többek között Hashim Thaci koszovói elnök (aki az UCK vezetője volt), Isa Mustafa távozó kormányfő, valamint több újságíró- és jogvédő szervezet. Olluri szerint azonban nem elég, ha csak szóban ítélik el az ilyen incidenseket, a politikusoknak az illetékes szervekre is nyomást kell gyakorolniuk, hogy végezzék munkájukat, és biztosítsák a valódi szólásszabadságot.

Újságírószervezetek adatai szerint tavaly Koszovóban húsz esetben támadtak meg újságírókat vagy lehetetlenítették el a munkájukat. Idén eddig kevesebb támadás történt, mint 2016 nyaráig, viszont megnőtt a fenyegetések száma, főleg a közösségi oldalakon. Tavaly két nagyobb támadás is történt:

előbb az RTK pristinai közszolgálati televízió épületére, majd az RTK vezetőjének otthonára dobtak kézigránátot.

Olluri megverését csütörtökön elítélte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), a sajtószabadság elleni támadásnak minősítve azt.

Rovatok