Index Vakbarát Hírportál

A merényletek értelmi szerzőjét is lelőtték pénteken

2017. augusztus 18., péntek 16:24

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője és elkövetője, Moussa Oukabir a Cambrilsban péntek hajnalban lelőtt öt terrorista egyike - jelentette péntek este több spanyol sajtóorgánum alapján az MTI.

Az El País című spanyol napilap korábban az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva jelentette, hogy egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket.

A 12 gyanúsított közül ötöt a cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett. Az El Mundo című spanyol napilap péntek este arról írt, hogy a katalán rendőrség és biztonsági erők tagjai által keresett további négy gyanúsított közül három, köztük Moussa Oukabir van a Cambrilsban péntek hajnalban lelőtt öt terroristák között - erősítették meg a nyomozáshoz közeli források az El Mundónak. A rendőrség még vizsgálja, hogy valóban ő vezette-e a barcelonai merényletben használt furgont.  A  további gyanúsítottakat nagy erővel keresi a rendőrség. 

Először a bátyját gyanúsították

A spanyol biztonsági erők korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet elkövették. A katalán rendőrség ezért közzétette Driss fényképét, aki, meglátva saját fényképét a különböző híradásokban, elment a ripolli rendőrségre, ahol bejelentette, hogy ellopták a papírjait. Driss Oukabirt ekkor vették őrizetbe, a rendőrség jelenleg is vizsgálja, hogy köze van-e a merényletekhez.

A katalán rendőrség péntek délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt Josep Lluis Trapero rendőrfőnök, hogy a barcelonai és a cambrilsi merénylők abban az alcanari házban tervezhettek támadásokat, ahol propán gázpalackok voltak, és szerdán felrobbant.

Összesen 14 ember meghalt, és 130 megsérült a két spanyolországi merényletben.
13 ember meghalt, több mint százan megsérültek, amikor egy kisbusz a tömegbe hajtott Barcelona egyik népszerű turistautcájában csütörtök délután, majd péntek hajnalban Cambrilsban hét embert sebesített meg öt később lelőtt támadó autójával. Az egyik sérült pénteken meghalt.

Alcanar kétszáz kilométerre van Barcelonától, félúton van Cambrils, a második terrortámadás helyszíne. Szerdán még azt feltételezték, hogy gázrobbanás történhetett, viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy azért robbanhatott fel az épület, mert ott terroristák robbanószereket gyártottak. 

A rendőrség egyik feltételezése szerint ez a robbanás keresztülhúzhatta az eredeti terveiket, mivel megsemmisültek a robbanószereik is. Ezért dönthettek a kisbuszos és autós gázolás mellett.  Egy csoportról van szó, de nem tudják, mennyien lehettek a sejtben.

Később az El País azt írta, hogy a rendőrség pénteken több irányított robbantást is végrehajt majd az alcanari ház romjai között, mivel a romok eltakarítása közben több házi készítésű robbanószert is találtak.

Az egyik cambrilsi támadó gázolt Barcelonában?

Továbbra is sok a bizonytalanság, de a katalán rendőrség azt sem zárja ki, hogy a hajnali cambrilsi támadás egyik megölt elkövetője volt a barcelonai kisbusz sofőrje is. „Vannak erre utaló jelek" – mondta Trapero a Sky News szerint, de azt is hozzátette, hogy nincs még konkrét bizonyítékuk.

Mint megírtuk, néhány órával a barcelonai kisbuszos merénylet után újabbat hajtottak végre a terroristák a katalán fővárostól száz kilométerre fekvő Cambrilsban. Öt férfi hajtott egy Audi A3 autóval gyalogosok közé, hét embert – köztük egy rendőrt – megsebesítettek. Az egyik válságos állapotú sérült péntek délután életét vesztette.

A támadóknál balták és kések is voltak, egyikük megsebesített egy embert az arcán, mielőtt lelőtték volna őket. Pénteken azt is bejelentették, hogy négy terroristával ugyanaz az egy rendőr végzett. A Cambrilsban megölt öt terrorista közül eddig hármat azonosítottak.

Korábban azt feltételezték, hogy egy még a 18-at sem betöltő fiatal, Moussa Oukabir lehet a barcelonai gázolás főgyanúsítottja. Őt továbbra is keresik a hatóságok, itt írtunk róla bővebben>>>

Azt is elmondták a sajtótájékoztatón, hogy a csütörtökön elfogott két ember – köztük Driss Oukabir –, és a pénteken őrizetbe vett másik kettő közül hárman marokkóiak, egyikük spanyol állampolgár. Egyiküknek sem volt korábban a terrorizmushoz köthető előélete.

A rendőrség kiadott képeket négy fiatalról, akiket a támadásokkal összefüggésben keresnek. Az El País úgy tudja, hogy mind marrokkói származásúak, és Ripollban, valamint Ribers de Freserben laknak, 17-24 év közöttiek.

Frissítés: A spanyol rendőrség azonosította három marokkói származású gyanúsított holttestét, akiket Cambrilsban a biztonsági erők lőttek le. Köztük volt a 17 éves Moussa Oukabir, a 18 éves Said Aallaa, és a 24 éves Mohamed Hychami. A negyedik gyanúsítottat, Younes Abouyaaqoubet továbbra is keresik.

(Borítókép: Rendőrségi helyszínelők Cambrilsban, a támadás helyszínén 2017. augusztus 17-én. Fotó: Albert Llop/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok