Index Vakbarát Hírportál

Távozik Trump főstratégája, háborúba megy az elnökért

2017. augusztus 18., péntek 19:50

Hogy eloszlassam az esetleges félreértéseket: otthagyom a Fehér Házat és háborúba indulok. Háborúba Trumpért, az ő ellenségei ellen - akik ott vannak a Kongresszusban, a médiában és az amerikai tőkések között.

- így erősítette meg és kommentálta a lemondásáról szóló híreket telefonon a Bloomberg Businessweek újságírójának Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök eddigi stratégiai főtanácsadója. Bannon reakciójából tehát úgy tűnik, továbbra is lojális marad az elnökhöz, és immár hivatalos kötöttségek nélkül folytatja kultúrharcát a liberális Amerika ellen.

Nem sokkal később az is kiderült, mi lesz Bannon sorsa: visszatér korábbi lapjához, a Breitbart Newshoz, ahol az igazgatótanács elnöke lesz.

Bannon távozásáról fehér házi források alapján a Politico és a New York Times is elsők közt számolt be. A lapok forrásai szerint Bannon még augusztus hetedikén nyújtotta be a lemondását, ami valószínűleg egy megelőző lépés volt. Az elnök már egy ideje dolgozott azon, hogy megszabaduljon a stratégától, aki Breitbart nevű oldalával ugyanakkor sokat tett Trump választási sikeréért.

Sokak szerint Bannon hatásának volt köszönhető, hogy a napokban, Charlottesville-ben történt tragédia utána nem ítélte el azonnal és egyértelműen a tüntetést szervező szélsőjobboldaliakat. 

Bannon távozásáról már hónapok óta pletykálnak, Reince Priebus távozása és John Kelly kabinetfőnök érkezése után már tényleg csak idő kérdése volt, hogy mikor távozik Bannon a Fehér Házból. Előtte Trump vejével, Jared Kushnerrel is voltak konfliktusaik, illetve a főstratéga H.R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadóval is szembekerült, a pozíciója tehát folyamatosan gyengült az utóbbi hónapokban. A New York Times cikke megemlíti, hogy Trump állítólag nagyon idegenkedve kezeli legbelső körének konfliktusait, ezért számítottak rá, hogy elhúzódik az ügy.

Úgy tűnik, hogy a történelem némileg ismétli önmagát. Csütörtökön számoltunk be róla, hogy   Steve Bannon felhívott egy újságírót , akinek először interjút adott, majd letagadta az egészet. A mindössze 11 napot megélt fehér házi kommunikációs igazgató, Anthony Scaramucci pont egy hasonlót húzott,  mielőtt távozni kényszerült.

Trump programját fogja képviselni ezentúl is

A Vanity Fair újságírójának információi szerint Bannon a tervek szerint visszatér a Breitbart nevű oldalhoz, amit ő alapított. Bár a Vanity Fair meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azon spekulált, hogy a lapnál többé nem fognak kesztyűs kézzel bánni az elnökkel, akinek eddig az egyik legnagyobb támogatói voltak, Bannon már idézett telefonbeszélgetése ezt egyértelműen cáfolja.

Sőt, a Breitbart főszerkesztője is egy olyan tartalmú közleményben üdvözölte Bannon visszatérését, ami szintén arra utal, a távozó tanácsadó továbbra is a trumpizmust fogja segíteni:

A populista-nacionalista mozgalom sokkal erősebb lett a mai nappal. A Breitbart egy olyan vezetővel gazdagodott, aki Trump programjának ütőerén tartja az ujját.

- írta Alex Marlow főszerkesztő, a Breitbart vezérigazgatója szerint pedig a lap globális terjeszkedése fel fog gyorsulni Bannon visszatérésével.

Rovatok