Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás volt a finnországi késelés

2017. augusztus 19., szombat 09:56

Frissítés:

Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek - közölte szombaton a rendőrség.

A támadó péntek délután megölt két embert, és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sebesültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár. A sebesülteket Turku egyetemi kórházába szállították. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el. 

A támadóról ismertté vált, hogy tavaly érkezett Finnországba, és a támadáskor nyilvánvalóan nőket választott célpontnak. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, és csak annyit közölt, hogy "részese volt a menedékjogi eljárásnak", továbbá hogy a turkui befogadóközpontban lakott. A rendőrség közölte, hogy a férfi eddig nem volt hajlandó válaszolni a rendőrség kérdéseire, de a nap folyamán megpróbálják újra kihallgatni.

A lábon lőtt támadón kívül a finn rendőrség még négy marokkóit vett őrizetbe, és még egy ember ellen nemzetközi körözést adott ki. Korábban a rendőrség semmilyen, velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott. Megkezdték az őrizetbe vettek kihallgatását, tisztázandó esetleges részvételüket a bűncselekményben. Az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak a feltételezett merénylővel, de egyelőre nem tudni, hogy közük van-e a merénylethez.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.

Korábban írtuk:

Négy embert őrizetbe vett szombatra virradóra a finn rendőrség az előző napon elkövetett késeléses támadással összefüggésben – írja az MTI.

Az FNB finn hírügynökség idézte szombat reggel Markus Laine finn rendőrparancsnokot, aki szerint megkezdték az őrizetbe vett személyek kihallgatását, hogy tisztázzák a részvételüket a támadásban. Mivel a nyomozás folyamatban van, a rendőrparancsnok nem árult el részleteket.

Péntek délután a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában egy férfi késsel támadt a járókelőkre. Ketten meghaltak, és a pénteki hírekkel szemben nem hat, hanem a legutóbbi információk szerint nyolc embert szállítottak sebesülésekkel Turku egyetemi kórházába. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.

A rendőrség lábon lőtt és őrizetbe vett egy férfit, aki a késeléssel gyanúsítható, egyúttal felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol a városközponttól, mert több elkövető is lehetett. Pár órával később ugyanakkor azt mondták, hogy egyelőre csak egy gyanúsítottjuk van. Egyes hírek szerint a támadó külföldi. Markus Laine szerint egyelőre nem hallgatták ki, de megteszik, amint az egészségi állapota megengedi.

A támadást egyelőre nem minősítették terrorcselekménynek, noha ezt sem zárják ki. Az utcai késelést követően azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket a finn vasútállomásokon és Helsinki repülőterén.

(Borítókép: A késelés helyszíne Turkuban 2017. augusztus 18-án. Fotó: LEHTIKUVA/Roni Lehti via REUTERS)

Rovatok