Index Vakbarát Hírportál

Egy 18 éves marokkói férfit gyanúsítanak a turkui késeléses merénylettel

2017. augusztus 21., hétfő 10:52 | aznap frissítve

Egy finn bíróság megnevezte hétfőn azt a 18 éves marokkói menedékkérőt, akit a turkui késeléses támadás elkövetésével gyanúsítanak, írta az MTI. A pénteki támadást, amelyben megöltek két nőt, és megsebesítettek további nyolc embert - köztük két svédet egy olaszt -, feltehetőleg Abderrahmán Meska követte el.

Terrorcselekmény, szándékos emberölés és szándékos emberölés kísérlete gyanújával nyomoznak ellene - olvasható bíróság közleményében. A finn rendőrség vasárnap arról adott ki közleményt, hogy sikerült kihallgatnia a láblövése miatt kórházban ápolt merénylőt.

Ugyanakkor a finn rendőrség azt is közölte, hogy további négy marokkói gyanúsítottat is kihallgattak. A négy másik marokkóinak egyelőre nem tisztázott a  szerepe a merényletben, és mindegyikük tagadja, hogy bűnrészes lett volna.

Egy hatodik ember ellen nemzetközi körözést adtak ki. A pénteki támadást követően pedig több helyszínen házkutatást tartottak.

Abderrahmán Meska 2015 végétől 2016 elsejéig Németországban tartózkodott, erősítette meg a német belügyminisztérium szóvivője Berlinben. Az akkor 18 éves fiatal nem adott be menedékkérelmet, de rögzítették biometrikus azonosítóit, írja a Frankfurter Allgeimeine Zeitung.  

A 18 éves marokkói férfi tavaly tavasszal érkezett Finnországba, a rendőrség szerint a támadáskor szemlátomást nőket választott célpontnak, a két halálos áldozat, valamint a nyolc sebesült közül hat nő volt. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, csak annyit közölt, hogy részese volt menedékjogi eljárásnak és a turkui befogadó központban lakott.

A rendőrség hétfői közlése szerint kérték mind az öt gyanúsított előzetes letartóztatását.

Rovatok