Index Vakbarát Hírportál

Szardíniában bekeményítettek, súlyosan büntetik a homoktolvajokat

2017. augusztus 23., szerda 22:05 | aznap frissítve

Rengeteg tengerparti homokot, apró csigákat, kagylókat lopnak haza a Szardíniában nyaralók, ezért egy új rendelet szerint 500-3000 euróig terjedő büntetést kell annak fizetnie, aki megpróbál ilyesmit valahogyan kijuttatni a szigetről. A BBC cikke szerint a hónap elején négy turistát büntettek ezer euró körüli összegre.

Évek óta hatalmas problémát okoz, hogy a turisták palackokban hordják haza a homokot. Csak 2015-ben a nyár három hónapja alatt Cagliari nemzetközi repülőterén, az Elmason, több mint öt tonna homokot tartóztattak vissza, amit turisták vittek volna haza. 

A helyiek tiltakozásának eredménye a mostani szigorítás, ugyanis évek óta próbálják felhívni arra a figyelmet, hogy a turisták ezzel gyakorlatilag kirabolják őket. Felszólították a helyi polgármestereket és politikusokat, hogy hozzanak érdemi döntést a környezeti vészhelyzet megakadályozására. Létrehoztak egy Facebook-oldalt is, ahol bemutatják a tolvajokat, és képeken szégyenítik meg őket.

Tudják, hogy egy-egy palack nem sok, de a több millió turista már komoly károkat tud okozni. Ezért a vámosok a repülőtereken átvilágítják és kifejezetten keresik Szardínia gyönyörű tengerpartjairól származó homokot.

Rovatok