Index Vakbarát Hírportál

Rekordtájfun csapott le Makaóra és Kínára

2017. augusztus 24., csütörtök 09:52

Több mint fél évszázada nem volt olyan erős tájfun Kína déli részén, mint amilyen szerdán csapott le a térségre, tizenhat ember halálát okozva – írja az MTI az AP hírügynökség nyomán.

Különösen Makaót érintette súlyosan a Hato nevű tájfun. A volt portugál gyarmaton nyolc ember halt meg, és további 153-an megsérültek. A szerencsétlenséget az okozta, hogy az utcákat elöntő víz és a hatalmas erejű, óránként 160 kilométeres sebességet is elérő szél sok helyen betörte, beszakította az ajtókat, ablakokat. Az időjárási katasztrófa áram- és ivóvíz-kimaradást okozott sok helyen.

Az árvíz leginkább Makaó óvárosát öntötte el, és nagyon hirtelen jött. Több lakos úszva próbált kimenekülni a városrészből. A Makaótól 64 kilométere lévő Hongkongból is jelentettek áradást és sérülteket – a szél a volt brit gyarmaton is betört sok ablakot –, de halálesetet nem.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Makaóval szomszédos kínai Kuangtung tartományban legalább nyolc ember halt meg a tájfunban, egyet pedig eltűntként tartanak nyilván. 27 ezer embert kellett szükségszállásra költöztetni, és közel kétmillió háztartásban szűnt meg ideiglenesen az áramszolgáltatás.

Más tájfunokhoz képest a Hato gyorsabban jött, gyorsabban erősödött meg, és több esőt hozott

– mondta a kuangtungi meteorológiai szolgálat vezetője.

A tájfun Kuanghszi autonóm régió felé haladt tovább.

Rovatok