Index Vakbarát Hírportál

Svédország bekérette a török nagykövetet

2017. augusztus 24., csütörtök 23:14

A svéd külügyminisztériumba kérették csütörtökön Törökország stockholmi nagykövetét két svéd állampolgár őrizetbe vétele miatt – írja az MTI.

A török nagykövetet Margot Wallstrom svéd külügyminiszter államtitkára, Annika Soder fogadta a minisztériumban csütörtökön. Még aznap ezt írta a Facebookra:

„A kormány többi tagja és jómagam is hosszú ideje világosan kifejtettük a török vezetőknek álláspontunkat ezekről az ügyekről és a törökországi aggasztó fejleményekről. [...] Hangsúlyoztuk, hogy a legutóbbi fejleményeknek közvetlen hatásuk van Svédországnak és az Európai Uniónak Törökországgal fenntartott kapcsolataira.”

Ankara terrorszervezetek támogatásával vádolja a két svéd őrizetbe vett személyt. (A török hatóságok ezalatt rendszerint a 2016. júliusi puccskísérlet megszervezésével vádolt, ma száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok híveit értik.) Az emberi jogi szervezetek úgy látják, a letartóztatásokkal a rendszerkritikus hangokat próbálják elhallgattatni.

Yalcin „kafkai rémálomnak” nevezte barcelonai őrizetbe vételét az Expressen című svéd napilap hétfői számában. Szerinte Recep Tayyip Erdogan török államfő személyesen intézkedett arról, hogy az Interpol őrizetbe vegye.

Wallstrom szerint Svédország meg kíván győződni arról, hogy az Interpol-körözéseket használják ki politikai célokra.

Ez rendkívül súlyos a szólásszabadság korlátozásával fenyegető esetekben.

Rovatok