Index Vakbarát Hírportál

Holland külügyminiszter: Ez kínos incidens

2017. augusztus 25., péntek 13:45

Megszólalt a holland kormányzat arra reagálva, hogy a budapesti nagykövet lapinterjúja miatt kitört a magyar–holland diplomáciai viszály. Csütörtökön jelent meg a 168 Órában a távozó Gajus Scheltema interjúja, amelyben azt mondta, hogy

Szijjártó Péter erre pénteken bejelentette, hogy hazahívja a hollandiai magyar nagykövetet.

Bert Koenders holland külügyminiszter „kínosnak" nevezte az incidenst, írja a Daily Sabah angol nyelvű török lap a holland hírügynökségre hivatkozva. „Számomra egyértelmű, hogy nincs kapcsolat a terrorizmus és a magyar kormány tettei között – mondta a politikus az ANP-nek. – Nem tudom elképzelni, hogy a nagykövet szándékában állt volna ezt állítani."

Koenders ugyanakkor azt mondta, aggódik más magyarországi fejlemények, például a civiltörvény vagy a jogállam helyzete miatt. „Ezeket joggal bírálhatja a nagykövet" – mondta.

Volkskrant még annyit hozzátesz, hogy a miniszter közölte: még le kell pontosan fordíttatnia a távozó nagykövet interjúját. Azt mondta, hogy egyelőre még nem tudott beszélni Scheltemával.

Egy másik lap arról írt, hogy Koenders még pénteken, vagy a következő napokban keresni fogja Magyarország hollandiai nagykövetét, hogy hivatalosan is jelezze neki, a holland kormány visszautasítja, hogy kapcsolat lenne a magyar kormány és a terrorizmus között. Azt viszont az Ad.nl szerint egyelőre még nem tudta megmondani, bocsánatot kér-e.

Rovatok