Index Vakbarát Hírportál

Áttörték at ISIS utolsó iraki városának védvonalát

2017. augusztus 26., szombat 11:47 | aznap frissítve

Az iraki haderők áttörték az Iszlám Állam védvonalát, és bejutottak a terrorszervezet utolsó jelentős iraki városába. Tal Afarnál az iraki erők már a városközpontban, a citadellánál vannak, jelentette a BBCIbráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter Bagdadban azt mondta, hogy erőik a város 70 százalékát tartják már ellenőrzésük alatt.

Az iraki hadsereg és a síita Hasd al-Shabi milícia hat napja ostromolja a szír határ közelében fekvő várost. A dzsihadisták sz észak-keleti negyedbe szorultak vissza.

Az Iszlám Állam harcosainak számát kétezerre becsülik, amellyel szemben több tízezres koalíciós erő harcol.

Ahogy azonban Moszul esetében, a túlerő itt sem jelenti, hogy a harc gyorsan végetér. Az ISIS fegyveresei ugyanis többnyire nem adják meg magukat, hanem a civileket élő pajzsként használva a halálukig védekeznek. A városban 10 és 40 ezer közti civil élhet még.

A városban az ENSZ szerint nagyon durvák a körülmények: nincs áram, nincs víz és élelem sem. Április óta 30 ezren menekültek el. Az emberek súlyos kiszáradásos tünetekkel érkeznek a táborokba, mivel sivatagi körülmények közt kell gyalogolniuk 10-20 órát a menedékig.

Addelamír Jarallah tábornok, a várost ostromló csapatok parancsnoka közleményében arról számolt be, hogy erőik elfoglalták a város Oszmán Birodalom idején épült citadellájának negyedét is, és az erődítményre kitűzték az iraki lobogót.

A település azon az utánpótlási vonalon fekszik, amely az Iszlám Államtól korábban visszafoglalt észak-iraki Moszult kötötte össze Szíriával.

Rovatok