Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kilőtt három rakétát, de mindegyik csődöt mondott

2017. augusztus 26., szombat 07:53

Amerikai szakértők szerint kudarcot vallott mind a három rakéta, amelyet szombaton reggel bocsájtott fel Észak-Korea. Az előzetes adatok és számítások alapján két rakéta röppályájának teljesítése előtt robbant fel, egy pedig már az indításakor – írja az MTI. A dél-koreai hadsereg főparancsnokságának közlése szerint ugyanakkor a három rakéta közül akadt, amelyik 250 kilométert repült és a tengerbe csapódott Észak-Korea partjaitól keletre.

A rakéták típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai parancsnokság és az Egyesült Államok hadseregének szakemberi egyaránt vizsgálják a rendelkezésére álló adatokat, hogy kiderítsék a rakéták jellemzőit. Dél-Korea először úgy ítélte meg, hogy rövid hatótávolságúakról van szó, pár órával később ballisztikus rakétákat említett hírügynöksége, a Yonhap.

Észak-Korea július vége óta – a külföldi országok tudomása szerint – most először bocsájtott fel rakétát. Akkor két interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, amelyek indítási helyüktől számítva elméletileg 10 ezer 400 kilométerre lévő célpontra is lecsaphatnak, hatótávolságukba így beleférhet a kommunista diktatúra által  legfőbb ellenségeként emlegetett Egyesült Államok jókora területe is – Los Angeles, Denver vagy Chicago egyaránt.

Rovatok