Index Vakbarát Hírportál

Trump megkegyelmezett "Amerika legkeményebb seriffjének"

2017. augusztus 26., szombat 12:36

Donald Trump elnök elnöki kegyelemben részesítette egyik legnagyobb támogatóját, a hat hónap börtönbüntetésre ítélt Joe Arpaio volt arizónai seriffet. A 85 éves Arpaiot - aki magát "Amerika legkeményebb seriffjének" nevezte -  azért ítélték el, mert módszeresen zaklatta Maricopa megye latinó lakosságát illegális bevándorlókat keresve, ezt pedig akkor sem hagyta abba, amikor a szövetségi bíróság egy mexikói család által indított perben kimondta, hogy amit csinál, az illegális faji diszkrimináció, és így alkotmányellenes. Arpaio és emberei az ítélet után sem hagytak fel a mexikóiak terrorizálásával, végül a bírói ítélet semmibevétele miatt ítélték börtönbüntetésre.

Az amerikai szélsőjobb oldalon amolyan sztárrá vált Arpaio Trump elnöki kampányának egyik legkorábbi támogatója volt, aki nemcsak Trump mexikói bevándorlókról alkotott nézeteit osztotta, de annak az összeesküvésnek is nagy hívője volt, hogy Barack Obama elnök nem az Egyesült Államokban született. Arpaio tavalyig volt seriff a Phoenix várost is magába foglaló Maricoba megyében, akkor viszont elvesztette a seriffválasztást, a bíróság pedig idén július 31-én találta bűnösnek.

Trump elnök a héten a Phoenixben tartott gyűlésén már utalt arra, hogy meg fog kegyelmezni Arpaionak, aki szerinte "csak a munkáját végezte". Az elnök nem is várt sokat azzal, hogy beváltsa az ígéretét, így próbálva megőrizni a törzsszavazói támogatását. Mint kiderült, Trump még az igazságügyi minisztérium tanácsát sem kérte ki a kegyelem megadása előtt, amihez ugyan joga van, de ellene megy az eddigi gyakorlatnak. Arpaionak októberben kellett volna börtönbe vonulnia.

A volt seriff a twitteren köszönte meg Trumpnak a kegyelmet, ahol azt is írta, hogy politika boszorkányüldözés zajlott ellene, mostantól pedig mindent megtesz majd, hogy Trumppal együtt naggyá tegye Amerikát. 

A döntés ellen sokan tiltakoztak, alkotmányjogászoktól civil jogvédőkön át arizónai politikusokig. Az ACLU nevű jogvédő szervezet nyiltkozata szerint a kegyelemmel Trump a rasszizmus mellett áll ki és tovább támogatja azt a bevándorlásellenes politikát, amiről a bíróság is kimondta, hogy ellene megy az amerikai alkotmánynak. Noah Feldman, a Harvard egyetem jogászprofesszora az ügyről a Bloombergen megjelent cikkében  azt írta, hogy azzal, hogy megkegyelmez egy bírói döntést semmibe vevő seriffnek Trump elnök az egész igazsgszolgáltatás és jogállamiság rendszerét ássa alá. 

John McCain, Arizóna állam Trumpot nem igazán bíró szenátora az ügyről azt nyilatkozta, hogy senki sem állhat a törvények felett, ezt pedig leginkább a törvén védelmére felesküdötteknek kellene betartania, Joe Arpaio viszont nem így tett. McCain azt is mondta, hogy Trumpnak minden joga megvan ahhoz, hogy bárkinek kegyelmet adjon, de ezzel a döntésével azt üzeni, hogy a jog uralmát nem kell mindenkinek tiszteletben tartania. Phoenix demokrata párti polgármestere, Greg Stanton a döntésről annyit mondott, hogy Arpaio terrorizálta a helyi latinó családokat, a közösség pedig ezért kiszavazta a pozíciójából, ezen pedig Donald Trump sem tud változtatni.

Rovatok