Index Vakbarát Hírportál

Három fegyveres, és a négyéves fiú

2017. augusztus 29., kedd 13:56

Ha nem egy véres terrortámadás közben készült volna ez a kép, talán senki nem kapja fel a fejét a háttérben elmosódó kisfiú alakjára, akinek három fegyveres afgán rendőr integet egy kapu fedezékéből. A jelenet Kabulban játszódott le, ahol az Iszlám Állam helyi erői fegyverekkel és robbanómellényekkel támadtak egy síita mecsetre. A támadásban húsz ember, köztük a kisfiú nagyapja is életét vesztette. A képet készítő fotós most felkereste a fiú családját.

Ali Ahmed a pénteki imára tartott a nagyapjával, amikor legalább két támadó megrohamozta az épületet, és tüzet nyitott a mecsetben imádkozókra. A Reuters fotósa a mecset kapujában volt, biztonságos távolban az akciótól, amikor meglátta a fiút, aki egyedül állt odabenn. A fiú apja is a közelben volt, de a rendőrök a támadás miatt nem engedték az épület közelébe, hogy megkereshesse a családját.

„Próbáltam hívni az apámat, de a fiam vette fel a telefont. Megölték nagyapát. Először csak ennyit mondott. Azt kérte, hogy hozzak egy kocsit, és vigyem haza onnan" – emlékezett vissza a férfi a történtekre.

Letették a telefont, amikor a mecset felől újabb robbanás rázta meg a környéket.

(Fotó: Mohammad Ismail / Reuters)

„Megpróbáltam újra felhívni, de nem vette fel a telefont. Elvesztettem minden reményt.

Csak később derült ki, hogy a fiú beszaladt a mecset mögé, ahelyett, hogy a felé integető rendőrökhöz rohant volna. Az akció után találtak rá, fizikai sérülések nélkül úszta meg a támadást, de súlyosan traumatizálta az eset.

(Fotó: Omar Sobhani / Reuters)
(Fotó: Omar Sobhani / Reuters)


Ali a síitákat ért támadássorozat egyik legfiatalabb túlélője. Az ENSZ szerint idén 62 halálos áldozata és 119 sérültje van a mecsetekhez szervezett hat merényletnek Afganisztánban.

Rovatok