Index Vakbarát Hírportál

Merkel figyelmeztette a magyar kormányt menekültügyben

2017. augusztus 29., kedd 13:37

Az Európai Unió még nem végezte el „házi feladatait” a menekültügyben, mert nem működőképes a dublini rendszer, és nem minden tagállam hajlandó részt venni a menekültek méltányos, fair elosztásában – idézte Angela Merkelt az MTI.

A német kancellár hagyományos nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a dublini uniós menekültügyi rendszer reformja és a menekültek tagállamok közötti elosztása ügyében is intenzíven tovább kell dolgozni, mert elfogadhatatlan, hogy a tagállamok csak akkor gyakorolják a szolidaritást, ha érdekük fűződik hozzá.

Vagy szolidárisak vagyunk egymással, az olyan tagállamokkal, mint Olaszország és Görögország”, vagy nem, aminek azonban „súlyos következményei” lennének – mondta.

A 2015 szeptember elején Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult emberek ügyére utalva kiemelte: „fontos és helyes döntés volt befogadni őket, mert meg kellett oldani egy humanitárius szükséghelyzetet.

Berlin Varsó ügyében sem fogja be a száját

A lengyel jogállamiság helyzetéről is beszélt Merkel, kijelentve, hogy a német kormány nagyon komolyan veszi az Európai Bizottság vonatkozó megállapításait, amelyekről részletesen tárgyal majd szerdán Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel.

Németország továbbra is jó kapcsolatot akar Lengyelországgal, de nem teheti meg, hogy a béke kedvéért befogja a száját, és nem mond semmit.

Akármennyire is fontos a tagállamok összetartása a brit uniós tagság megszüntetése (brexit) miatt, a jogállamiságot nem lehet elhanyagolni, mert egy olyan együttműködési forma, amelyben az összetartást csak a jogállamiság feladásának árán lehet megőrizni, „már "nem az Európai Unió lenne” – mondta Angela Merkel.

Rovatok