Index Vakbarát Hírportál

Négy évet kapott a volt dél-koreai kémfőnök

2017. augusztus 30., szerda 20:05

Négy év börtönbüntetésre ítélték szerdán Szöulban a dél-koreai titkosszolgálat egykori főnökét, Von Szej-Hunt, mert az interneten manipulációval megpróbálta befolyásolni a 2012-es elnökválasztást.

A 66 éves férfi 2009 és 2013 között vezette az ország hírszerző szervezetét, és szoros bizalmasa volt Ri Mjong Bak akkori, konzervatív elnöknek, akit idén márciusban korrupciós botrány miatt eltávolítottak tisztségéből. 

A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) egy belső nyomozás során megállapította: kiberhadviseléssel foglalkozó részlege civileket bérelt fel 2012-ben, hogy azok különféle honlapokon megjegyzéseikkel megpróbálják befolyásolni a közhangulatot a konzervatívok javára, népszerűsítsék a kormány álláspontját, kommentekkel "párbajozzanak" az eltérő véleményeket írókkal, és azok hozzászólásait az Észak-Korea párti erők államügyek megzavarására tett kísérleteiként állítsák be.

A 2012-es elnökválasztást Pak Gun Hje, a konzervatívok jelöltje meg is nyerte a balközépet képviselő Mun Dzsae Innel szemben, ám Pak márciusi lemondása után immár Mun az elnök.

Von Szej-Hun a vád szerint egyértelműen megsértette azt az előírást, miszerint közszolgaként politikailag semlegesnek kell lennie, ehelyett befolyásolta a választást. A férfi védői közölték, hogy Von fellebbez az ítélet ellen. 

A NIS két másik tisztségviselőjét ugyanilyen vádakkal illették, bűnösnek találták, de őket csak két és fél év börtönbüntetésre ítélték, melynek letöltését négy évre felfüggesztették.

Rovatok