Index Vakbarát Hírportál

30 halálos áldozatot szedett eddig Harvey, a pusztító hurikán

2017. augusztus 30., szerda 12:13 | aznap frissítve

Most már nemcsak Texasra, hanem a szomszédos Louisiana államra is teljes erővel lecsapott a Harvey hurrikán, ami az elmúlt napok legnagyobb természeti csapása az Egyesült Államokban, eddig harminc ember életét követelve. Kedden a katasztrófa sújtotta térségbe látogatott Donald Trump amerikai elnök és felesége is.

A Louisiana államra szerdán lecsapott trópusi vihar napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után érkezett ugyanoda, írja az MTI.

Az eső már szombat óta zuhog a Texasszal szomszédos déli államban is, amelynek a délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket. New Orleansban hétfőtől - elővigyázatosságból - bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek és bezárták a főbb intézményeket is.

Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója közben menedékhelyeket nyitott, ahová várják a Texasban bajba kerülteket is. 

Trump kedden amúgy nem volt nagyon bőbeszédű, teljesítette a kötelezőt. Az annaville-i tűzoltóállomásnál összezsúfolódott ujjongó tömeget meglátva, mintha csak a kampányban lenne, azt mondta, micsoda tömeg, mennyien eljöttetek, majd üdvözölte őket, különlegesnek nevezte az embereket, és azt mondta, azért van ott, hogy gondját viselje az embereknek. Kijelentette, minden rendbe fog jönni. Megköszönte azoknak, akik ott voltak, megdicsérte a helyi kormányzatot is, hogy remek munkát végez, mondta, mintha kampányban lenne. A kormányzónak külön is megköszönte a munkát.

Azt is mondta, hogy történelmi és epikus, ami történik Texasban, végül felemelte Texas állam zászlaját.

Texasban szerdára harmincra emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Rengetegen csapdába kerültek a saját otthonaikban, és otthon várják, hogy valaki megmentse őket, írja a CNN.

Sokan meghaltak az áradatban

Art Acevedo, houstoni rendőrfőnök könnyes szemmel jelentette be, hogy egyik munkatársa, a 60 éves Steve Perez éppen menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni. Egy családot az idős szülőkkel és négy gyermekükkel együtt sodort el az áradat. Későn este a lakásában lévő másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élő, 89 esztendős mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe, írja az MTI.

Houstonban és környékén egyébként egész nap megállás nélkül zuhogott az eső, a katasztrófa-elhárítás (FEMA) szakemberei szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon és az utakon. Összeroppanás fenyegeti a főbb hidakat is, amelyek nem bírják tovább a hatalmas víztömeg nyomását.

Nemcsak gát szakadt át Houstontól délre, hanem a város nyugati szélén két víztározó is túlcsordult, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgősen kell menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és a terjengő kellemetlen szagból ítélve veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba. Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedden este bejelentette, hogy a vihar két olajfinomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévő két atomerőmű azonban, szóvivője közlése szerint, a vihar ellenére is teljes erővel működik.

Sylvester Turner, Houston polgármestere helyi idő szerint éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el. A helybéliek figyelmét mindenütt felhívják arra, hogy ne próbálkozzanak kimenekülni otthonaikból a vízben álló utcákra, mert nagy a járványveszély, valamint a csatornalével is szennyezett áradatban kígyók és aligátorok is sodródhatnak. Az egyik otthonában ragadt nő, videót is készített az elárasztott kertjében felbukkanó aligátorokról.

Közben rendőrnek öltözött rablók kezdtek el fosztogatni Houstonban, akik a házban lakókat távozásra szólítják fel biztonsági okokból, majd az üresen maradt lakásokat kipakolják. 

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) kedden este bejelentette: szerdán a szingapúri védelmi minisztérium négy katonai helikoptere érkezik Texasba, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba. A felajánlást a szingapúri miniszterelnök tette kedden délután - telefonon - Donald Trump amerikai elnöknek.

Rovatok