Index Vakbarát Hírportál

Robbanások és füst a Houston melletti vegyi üzemben

2017. augusztus 31., csütörtök 11:37 | aznap frissítve

Mentőalakulatok két robbanást hallottak és fekete füstöt láttak Houstontól észak-keletre, a Crosbyban található vegyi üzemnél, írja a BBC. A párizsi székhelyű Arkema cég azt közölte: további robbanások is várhatók.

Helyi idő szerint hajnali órákban ezek szerint bekövetkezett az, amit a vegyi üzem vezetése előre bejelentett. A  Harvey hurrikánnal érkező heves esőzések és áradások miatt a gyárban csaknem kétméteres a víz, és nincs áram, emiatt nem működnek a hűtő- és biztonsági berendezések. Az ott tárolt anyagok egy része a túlmelegedés miatt várhatóan robbanást vagy tüzet okoz.

Az üzem környékén élőket 1,5 mérföldes (kb. 2,5 kilométer) sugarú körben evakuálták. A cég újabb közleményében az olvasható, hogy

a veszélyes vegyi anyagokat a gyár területén különböző helyeken tárolják, így újabb robbanások várhatók.

Azt kérik ezért mindenkitől, hogy egyelőre ne térjen vissza a kiürített területre.

A helyi seriff szerint az anyag nem robbanások következtében szabadult ki.

A BBC azt írja: egy a területet biztosító rendőrt kórházba kellett szállítani, mert valamilyen vegyi anyag gőzét lélegezte be. Rajta kívül kilenc másik embert is beszállítottak megfigyelésre kórházba.

Az Arkema szerint ezeket az eseteket irritációt okozó, de nem mérgező vegyi anyagok okozhatták. A vészhelyzetekben illetékes Fema ügynökség vezetője, Brock Long viszont azt mondta, hogy a füst „hihetetlenül veszélyes".

Az Arkema már pénteken leállította a termelést a Houstontól észak-keletre fekvő Crosbyban, mielőtt a hurrikán elérte volna a térséget. 102 centiméternyi esőre azonban ők se számítottak, az áradás tönkretette a hűtő- és biztonsági berendezéseket működtető generátorokat.

Az üzemben szerves peroxidot állítanak elő. Az ott tárolt anyagok magasabb hőmérsékleten veszélyessé válhatnak, közölte a cég. Richard Rower vezérigazgató a Reutersnek korábban azt mondta: " Az anyagok felrobbanhatnak és erőteljes tüzet okozhatnak. Az áradás és az irányítás elvesztése miatt nincs lehetőségünk arra, hogy ezt megakadályozzuk."   

A gyár közlése szerint a szerves peroxidokat rendkívül széles körben használják fel a gyógyszeripartól az építőanyagokig. Kémiai összetételük miatt „szándékosan vagy véletlenül robbanásszerű polimerizációs reakciót indíthatnak", ezt a folyamatot robbanószerekben is felhasználják, írja a Wikipedia.

Borítókép: Az üzem képe a Google Street View-ról

Rovatok