Index Vakbarát Hírportál

Törölték a kenyai elnökválasztás eredményét

2017. szeptember 1., péntek 11:09

A kelet-afrikai ország legfelsőbb bírósága megsemmisítette az augusztus 8-i elnökválasztás eredményét. A választás a hivatalba lévő Uhuru Kenyatta fölényes győzelmével végződött, a hivatalos végeredmény szerint 1,4 millió szavazattal kapott többet ellenfelénél. Csakhogy az ellenzék és annak legerősebb jelöltje,  Raila Odinga szerint az eredmény csalás következménye, miután Kenyatta hívei meghekkelték a választás számítógépes rendszerét.

Az ellenzék hívei a bíróság tárgyalótermében ünnepelték a döntést. Afrikában soha korábban nem törölték egy elnökválasztás eredményét.

A negyedszerre próbálkozó Odinga szerint a hekkerek a választási bizottság pár héttel korábban meggyilkolt vezetőjének jelszavával léptek be az informatikai rendszerbe. Lényegében ezt erősítette most meg a Legfelsőbb Bíróság, amikor "rendellenességekre" hivatkozott, és alkotmányellenesnek minősítette az eredményt. Az új választást 60 napon belül kell megtartani.

Kenyában 2007-ben etnikai színezetű, országos zavargás tört ki a választás után, több mint 1100-an haltak meg. A feszültség a mostani választást követően is nagyon nagy volt. (BBC)

Rovatok