Index Vakbarát Hírportál

Megbilincseltek egy amerikai nővért, mert be akarta tartani a törvényt

2017. szeptember 2., szombat 10:11 | aznap frissítve

Bocsánatkérésre és belső vizsgálatra kényszerült az USA-ban található Utah állam rendőrsége azok után, hogy egy rendőr megbilincselt, majd kocsiba zárt egy nővért, aki nem volt hajlandó  vért venni egy eszméletlen pácienstől.

Alex Wubbels történetéről a Time számolt be és cikkükben azt írják , hogy a nővér betartotta a szabályokat és a főnökei utasításait így a vele szembeni intézkedés minden alapot nélkülözött. Jeff Payne nyomozó azután bilincselte meg, hogy többször is elismételte: nem vehet vért senkitől parancs vagy a beteg saját hozzájárulása nélkül.

A rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy az eset után órákkal belső vizsgálatot indítottak és azóta bocsánatot kértek a kórháztól. Az eset rekonstruálását megkönnyítette, hogy az egész helyzetet rögzítette a rendőrségi testkamera. A felvételen látszik, ahogy a nővér nyugodt hangnemben elmondja a rendőrnek, hogy ő csak a munkáját végzi és betartja a szabályokat.

Miután a nővér nem engedelmeskedett neki, megbilincselte, majd 20 percre a kocsijába zárta. Végül kiderült, hogy az egész teljesen felesleges volt, mert a vért egy vizsgálat miatt már korábban levették a pácienstől.

A Salt Lake Tribune azt jelentette, hogy a beteg egy tartalékos rendőr volt, aki teherautót vezetett másodállásban és az autópályán szenvedett balesetet. A rendőrségi jelentés szerint Payne-nek azért volt ennyire fontos a vérvétel, hogy tisztázza kollégáját az esetleges vádak alól.

A videó azért is kavart nagy port, mert az Egyesült Államokban egyre szélesebb körű vita van a rendőri túlkapások miatt, aminek ez egy újabb példája.

Frissítés: A CNN készített egy videót, amiben látszik az a bizonyos baleset, ami miatt az egész konfliktus kirobbant. A baleset után egy hatalmas robbanás is történt, itt sérült meg az a tartalékos rendőr, akinek mindenáron le akarták venni a vérét, parancs, vagy hozzájárulás nélkül.

Rovatok