Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábra helyeztek Törökországban egy német állampolgárt

2017. szeptember 4., hétfő 17:36

Szabadlábra helyezték Törökországban a napokban politikai okok miatt őrizetbe vett két német állampolgárt egyikét, jelentették be hétfőn Berlinben. Társát nem engedték el, így 11 német állampolgár van őrizetben vagy előzetes letartóztatásban politikai bűncselekmények gyanújával, többnyire a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, írta az MTI.

A Westdeutscher Rundfunk értesülése szerint egy török származású házaspárról van szó, és a feleséget helyezték szabadlábra, miután kihallgatták. A német kormány élesen bírálta a török hatóságok lépését, Angela Merkel kancellár határozott választ ígért, a Merkel vezette jobbközép CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták kancellárjelöltje, Martin Schulz pedig a kormányfőjelöltek vasárnap esti televíziós vitáján kijelentette, hogy Ankara "átlépett minden határt", ezért megválasztása esetén kezdeményezi a török uniós csatlakozási tárgyalások megszakítását.

Merkel óvatosabban fogalmazott, hangsúlyozta, hogy a Törökországban raboskodó német állampolgárok miatt nem szabad "becsapni az ajtót", és elsősorban gazdasági nyomást kell gyakorolni Ankarára. A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.

Rovatok