Index Vakbarát Hírportál

Elmondta a saját verzióját a dán tengeralattjáró tulaja a svéd újságírónő haláláról

2017. szeptember 5., kedd 17:20

Kim Wall svéd újságírónő baleset áldozata lett, ezt vallotta a bíróságon Peter Madsen, annak a tengeralattjárónak a dán tulajdonosa, amelyiken Wall rejtélyes körülmények között meghalt. A vallomásáról a Reuters számolt be. A fordulatos ügyről itt írtunk hosszan.

Peter Madsen azt mondta, épp egy nehéz, 70 kiló körüli átjárófedelet tartott, hogy Wallnak segítsen a fedélzetre jutni, de elvesztette az egyensúlyát, a fedélzeti ajtó lecsapódott, és súlyosan megsebesítette a nőt. Amikor újra kinyitotta az ajtót, a nő "intenzív vérzés közepette feküdt. Mindenütt vértócsa volt, ahol landolt", mondta a bíróságnak Madsen. 

Azt is mondta, hogy megpróbálta a tengerbe temetni a nőt, majd öngyilkos akart lenni, de meggondolta magát. A kérdésre, hogy miért dobta ki a nőt a tengeralattjáróról, annyit mondott, hogy "abban a sokkban, amiben voltam, ez tűnt helyes lépsének". Elismerte, hogy meggyalázta a holttestet azzal, hogy a tengerbe dobta, de tagadta, hogy megcsonkította volna a tetemet. Azt ugyanakkor bevallotta, hogy ő kötött nehezékeket a testre azért, hogy az a tengerfenékre süllyedjen mintegy "temetés" gyanánt, írja az MTI.

Elmondása szerint a lábánál fogva, egy kötéllel húzta fel a holttestet a mélyből a toronyba, ahonnan a tengerbe lökte. A ruhái is a felhúzás közben szakadhattak le róla - közölte, hangoztatva, hogy a test még egészben volt, amikor a tengerbe "temette".  A nő halálának pontos, orvosi oka egyelőre még mindig nem ismert.

Az ügyészség nem ad hitelt Madsen verziójának, sőt a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját gyilkosság vádjára súlyosbította kedden, és azt megtoldotta a hullagyalázás vádjával is. A vádhatóság rámutatott, a feltaláló aszerint módosítgat a vallomásán, ahogy egyre több az információ. 

Az ügyészség sem tudja azonban, hogyan ölhették meg a nőt, sőt az indíték esetében is sötétben tapogatózik. Peter Madsen azt mondta kedden a bíróságon, hogy nem volt szexuális kapcsolata az újságírónővel, és Kim Wallnak a tengerben megtalált, végtagok és fej nélküli holttestének vizsgálata sem adott felvilágosítást a halál okáról.

Az ügyészség kérte a feltaláló pszichiátriai vizsgálatát, amely az AFP szerint legalább részben fényt deríthet Madsen egyszerre lenyűgöző és titokzatos személyiségére. A meghallgatás után a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatás meghosszabbítását október 3-áig.

Rovatok