Index Vakbarát Hírportál

Maláriába halt bele egy észak-olasz kislány, pedig nem járt külföldön

2017. szeptember 5., kedd 14:03

Egy négyéves olasz kislány maláriás megbetegedésbe halt bele vasárnap Bresciában. Az orvosok értetlenül állnak az eset előtt, mivel a terület már évtizedek óta maláriamentes, a kislány pedig nem volt külföldön, csak Bibionéban nyaralni, írja a BBC. A Trento városában élő Sofia Zagót szombaton vitték kórházba magas láz miatt, de nem tudták megmenteni.

Olaszországban régóta nincs olyan szúnyog, ami agyi maláriát terjeszt, most viszont mindenki attól fél, hogy a forró augusztus miatt elérhették az országot. Akár úgy, hogy egy repülőjárat behurcolta.

Az is elképzelhető, hogy a trentói kórházban kapta el, ahová cukorbetegsége miatt kellett befeküdnie, és ahol két gyerek is volt Afrikában elkapott maláriával. Ők mindketten meggyógyultak. Ezt az elméletet gyengíti, hogy más kórteremben voltak, mint Sofia, ráadásul a kislány nem kapott vérátömlesztést sem.

"Harminc éves pályafutásom alatt ez az első maláriás esetem Trentino tartományban", mondta Dr. Claudio Paternoster fertőzőbetegség-specialista.

Az európai szakhatóság szerint az elmúlt években két maláriás esetet jelentettek Franciaországból és hármat Spanyolországból, de azokra mind volt magyarázat: maláriás szervet kaptak, vagy újszülöttként kapta el valaki az Egyenlítői-Guineából visszatért anyjától. Egyik környéken sem találtak maláriás szúnyogot.

Rovatok