Index Vakbarát Hírportál

Trump visszavonja a fiatal bevándorlókat védő szabályozást

2017. szeptember 5., kedd 17:41

Az Egyesült Államok hatályon kívül helyezi az illegálisan az országba érkezett fiatalok védelméről szóló DACA-programot (Deferred Action for Childhood Arrivals), jelentette be Jeff Sessions igazságügyi miniszter. 

A program mintegy 800 ezer fiatalt véd a kiutasítás ellen, akik gyerekként érkeztek Amerikába. A republikánus többségű, de bevándorlási ügyekben megosztott kongresszusnak hat hónapja van eldönteni, hogy mi legyen velük, írja a Reuters. A Trump-adminisztráció azt közölte, hogy a jelenlegi kedvezményezettek nem vonatkozik március 5-ig semmilyen új szabály. Az előző elnök, Obama idejében bevezetett programot demokrata pártiak és sok üzleti vezető is támogatja. 

Sessions azt is mondta, hogy a döntés nem jelenti azt, hogy a DACA-fiatalok "rossz emberek" lennének. “Ahhoz, hogy jogszerű bevándorlási rendszerünk legyen, ami a nemzeti érdekeket szolgálja, nem fogadhatunk mindenkit, aki idejön. Ilyen egyszerű. Az egy nyitott határ-elv lenne, és az amerikaiak ezt visszautasították", közölte.

Az "álmodozók" becenévvel illetett, DACA által védett bevándorlók többsége Mexikóból vagy más latin-amerikai országból érkezett.

Rovatok