Index Vakbarát Hírportál

Román hatóság: Nem történt diszkrimináció a székelyföldi áruházi ügyben

2017. szeptember 6., szerda 14:58

A román országos diszkriminációellenes tanács megállapította, nem történt hátrányos megkülönböztetés a székelyudvarhelyi áruházi ügyben, amikor egy román férfi azt állította, azért nem akarták kiszolgálni, mert  nem beszélt magyarul, írja az MTI.

Az intézmény vezetőségi testülete hivatalból indított eljárást, miután egy vlogger videofelvételt tett közzé, amelyben azt próbálta bizonygatni: egy elárusítónő azért nem szolgálta ki, mivel nem beszélt magyarul, és románul szólt hozzá. Az esetnek rendkívül nagy visszhangja lett a román médiában és a közösségi oldalakon. A tanács vezető testülete egyhangúan megállapította, hogy a videó készítője nem járt el etikusan, részigazságokat közölt, és nem szolgáltatott korrekt bizonyítékokat állítása alátámasztása érdekében.

Ahogy korábban írtuk, Romániában országos botrány lett egy YouTube-felhasználó videójából, amiben egy magyarul nem beszélő, román vásárló próbál egy székelyudvarhelyi boltban vásárolni, de a férfit nem szolgálja ki a magyar eladó, aki nem beszél románul. Az esetről telefonnal készített videofelvétel csütörtökön, a román nyelv napján jelent meg az egyik videomegosztón és közösségi portálon Idegen a saját hazámban címen.  A bolti eladó hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki a román fogyasztóvédelmi hatóság az áruházra.

Rovatok