Index Vakbarát Hírportál

Orosz és szír együttműködéssel szorítják ki az Iszlám Államot az utolsó erődjéből

2017. szeptember 6., szerda 10:19 | aznap frissítve

Elfoglalták a szíriai kormányerők az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei által megerősített egyik nagyobb körzetet a Deir-ez-Zór felszabadításáért folyó hadműveletben, írja az MTI az orosz védelmi minisztérium közleménye alapján.

A minisztérium rámutatott, hogy a területre, amelyet főleg Oroszországból és a FÁK-államokból érkezett terroristák tartottak megszállva, előző nap légi- és rakétacsapást mértek az orosz fegyveres erők.

A művelet során több mint 200 terroristát, nyolc páncélozott járművet és négy harckocsit, továbbá három lőszerraktárt semmisítettek meg. Menekülés közben a szélsőségesek négy felfegyverzett kisteherautót, nagy mennyiségű lőfegyvert és több mint 100, öngyilkos merénylők számára készült robbanóövet hagytak hátra.

Deir-ez-Zór városát 2014-ben zárták gyűrűbe a szélsőségesek.

A rezsim katonái által tartott Deir ez-Zór köré vont ostromgyűrű így a dzsihadisták utolsó fellegvára Szíriában.

A város felszabadítása folyamatosan zajlik, ha végleg kiűzték a dzsihadistákat a területről, akkor a szervezetnek egy-két kisebb, elszigetelt területen maradnak fegyveresei.

Kedd hajnalban jelentette be az orosz védelmi minisztérium, hogy két orosz katona meghalt Szíriában az Iszlám Állam támadásában. A dzsihadisták Deir-ez-Zór tartományban aknatűz alá vették az orosz tűzszünet-ellenőrzési központ autókonvoját, amelyet a két szerződéses orosz katona is kísért. Az egyik katona a helyszínen életét vesztette, a másik kórházban halt bele sebesüléseibe.

Jött a felmentősereg, de az oroszok is

Az Iszlám Állam próbálta megerősíteni a város körül lévő vonalát, több száz dzsihadistát küldtek a területre, de ezeket a csapatokat az orosz légierő megsemmisítette. A harci gépek kétszáznál több fegyverest, több mint húsz, nagy kaliberű géppuskával felszerelt terepjárót, páncélozott harcjárművet és harckocsit, illetve lőszerszállító teherautókat lőttek ki.

Deir-ez-Zór az utolsó nagyobb, Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló terület, itt igyekeztek összpontosítani erőiket azok a terroristák, akiket a szíriai hadsereg és az orosz légierő szorított ki Rakka tartomány déli és Homsz tartomány nyugati területeiről.

Rovatok