Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelhetnek a katalán elnök ellen a népszavazás miatt

2017. szeptember 7., csütörtök 13:59 | aznap frissítve

Büntetőeljárás kezdeményezését jelentette be a katalán kormány tagjai ellen a spanyol főállamügyész csütörtökön Madridban azt követően, hogy Carles Puigdemont katalán elnök szerdán késő este kiírta október 1-jére a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást.

José Manuel Maza szerint hasonló lépést tesz a katalán törvényhozás elnökségével szemben is, amiért lehetővé tették, hogy a népszavazásról szóló törvényt megszavazhassa az autonóm parlament. A spanyol miniszterelnök pedig azt közölte, a spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordul.

Ami nem törvényes, az nem demokratikus

- közölte Mariano Rajoy, aki többször is hangsúlyozta, a katalán referendumot nem fogják megrendezni.

Mint ismert, a katalán kormány annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

Rúgás a demokráciába

- így értékelte a katalán parlamentben zajló eseményeket Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, aki szerint politikai pályafutása alatt nem látott ennél nagyobb szégyent. Úgy vélte, hogy a népszavazás kezdeményezői már-már a diktatórikus és autokrata rezsimekre jellemző magatartást tanúsítanak.

A katalán kormány egyébként utoljára júliusban készíttetett hivatalos felmérést a függetlenség támogatottságáról Katalóniában, akkor a megkérdezettek többsége nem támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Rovatok