Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Ukrajna hátba szúrta Magyarországot

2017. szeptember 7., csütörtök 17:30

Elfogadtak egy új nyelvtörvényt Ukrajnában, mely szerint az országban élő kisebbségeknek részben ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatás intézményekben. Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter szerint ezzel Ukrajna hátba szúrta Magyarországot, írja az MTI.

Szijjártó szerint elfogadhatatlan, hogy ezentúl kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett a magyar nyelvű oktatás, emiatt pedig a magyar kormány minden létező európai fórumon fellép, hogy ez a jogszabály ne léphessen majd életbe.

Mi voltunk azok, akik a leghangosabban támogattuk az ukránok vízummentességét, az elsők között ratifikáltuk a társulási megállapodást Ukrajna és az EU között, gázt szállítunk Ukrajnának Magyarországon keresztül. Ezek után az ukrán oktatáspolitikai döntést nem lehet másként értékelni, mint Magyarország és a magyar emberek hátba szúrásaként

- mondta Szijjártó.

A társadalom relatíve hirtelen ukrán nyelvűsítése nem véletlen, különösen annak fényében, hogy Oroszország önkényesen elcsatolta a Krím félszigetet az orosz ajkú többség védelmére hivatkozva, illetve hasonlóan kamu okokból támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat. Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerint az ukrán kormány pedig tart az ország szétesésétől, így szeretné valamilyen szinten homogenizálni a társadalmat.

A nyelvtörvényt azonban árnyalja, hogy eléggé kompromisszumosnak tűnik (a magyar nyelvű oktatás nem szűnik meg, csak lesz pár tantárgy, amit ukránul fognak tanítani) és jó esetben akár még a kisebbség érdekeit is szolgálhatná, hisz egyik célja az, hogy a középiskolából, egyetemről kikerült kisebbségiek már tudjanak ukránul. A jelenlegi arány ugyanis kiábrándítóan alacsony (50 magyar középiskolásból kettő), miközben a nyelvtudás hiánya konkrétan a magyaroknak jelent hatalmas hátrányt (az orosz ajkúak meg tudják értetni magukat), aminek következménye, hogy elhagyják az országot. Ez pedig sem Ukrajnának, sem a kárpátaljai magyarságnak nem túl jó.

Rovatok