Index Vakbarát Hírportál

Visszakozott a román kormányfő a marosvásárhelyi iskolaügy miatt

2017. szeptember 7., csütörtök 21:21 | aznap frissítve

Mihai Tudose szerint a román külügy elsietett és "túl kemény" választ adott Magyarországnak. A tanügyminiszter pedig azt mondta, a saját épületükben maradhatnak a Római Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai, csak egy másik iskola "ernyője" alá kerül az intézmény.

A román miniszterelnök a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjújában arra a közleményre utalt, amelyet szerdán adott ki a román külügyminisztérium, miután aznap Budapesten a marosvásárhelyi iskolaügy miatt berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Románia budapesti nagykövetét.

A román kormányfő szerint nem volt értelme növelni a feszültséget, főleg olyan körülmények között, amikor a bukaresti oktatási miniszter konkrét javaslatokat fogalmazott meg a - megszűnés küszöbére került - marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére, írja az MTI.

Liviu Pop tanügyminiszter ugyanis az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozott csütörtök este a marosvásárhelyi iskolahelyzetről, ahol elmondta: olyan utasítást bocsátott ki a Maros megyei tanfelügyelőség számára, hogy írassák be a diákokat az osztályokba, és hétfőn a tanárok kezdjék el a tanítást. Hozzátette: a diákok és a tanárok számára semmi nem fog megváltozni. Nem fogják őket elköltöztetni a Római Katolikus Gimnázium jelenlegi épületéből. Csupán annyi történik, hogy a tanításhoz a jogi keretet egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas Gimnázium biztosítja majd..

Rovatok