Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer halottja van a mianmari összecsapásoknak

2017. szeptember 8., péntek 12:23

Az ENSZ adatai szerint valószínűleg már több mint ezren - többségében a rohingja muszlim kisebbség tagjai - vesztették életüket az elmúlt két hét mianmari összecsapásaiban - közölte az MTI.  Az ENSZ által közölt szám több mint a kétszerese a mianmari kormány által a héten ismertetett mérlegnek, ami szerint legalább 414 ember, köztük 371 lázadó, a kormányerők 15 tagja és 28 civil halt meg a rohingja lázadók és a biztonsági erők összecsapásaiban.

A világszervezet menekültügyi főbiztosságának pénteki friss közlése szerint az erőszak elől már mintegy 270 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák.

Pénteken a malajziai parti őrség vezetője közölte, hogy Malajzia hajlandó átmenetileg befogadni a Mianmarból menekülő rohingja muszlimokat. A Mianmartól több száz kilométerre délre fekvő Malajzia jelenleg is már több mint százezer rohingja menekültnek ad otthont, de az erőszakcselekmények kiújulása miatt újabb, menekülőket szállító hajók érkezésére számítanak.

Rovatok