Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant egy autó Kijev belvárosában, egy ember meghalt

2017. szeptember 8., péntek 19:00 | aznap frissítve

Felrobbant egy személyautó péntek délután Kijev belvárosában, sajtóhírek szerint egy férfi meghalt, egy nőt és egy gyermeket pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – írja az UNIAN ukrán hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A hírügynökség jelentése szerint egy Toyota Camry márkájú, grúz rendszámú autó robbant fel, a szemtanúk beszámolói szerint a detonáció meglehetősen nagy erejű volt. Artem Sevcsenko a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint pokolgép robbant az autóban, majd hozzátette azt is, hogy a rendőrség szándékos emberölés miatt indított nyomozást. 

 Zorjan Skirjak belügyi tanácsadó a 112 Ukrajina hírtévé adásában erősítette meg, egy férfi életét vesztette, egy nő és egy gyermek pedig megsérült a robbanásban. Értesülései szerint a gyermek jól van – tette hozzá. Azt is közölte, hogy a hatóságok még dolgoznak az áldozatok személyazonosságának megállapításán. Ezt később Sevcsenko is megerősítette, hozzátéve, hogy a nő súlyos, életveszélyes állapotban van.

Sajtóértesülések szerint a robbanásban meghalt férfi csecsen nemzetiségű, aki állítólag harcolt önkéntesként a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban ukrán oldalon. Az Eszpreszo ukrán televízió saját forrásokra hivatkozva azt közölte, a férfi neve Tyimur Mahauri, de Ruszlan Papaszkeri néven is ismert.

Állításuk szerint 2012 őszén Törökországban letartóztatták, mert a vádak szerint megölte Muszi Atajevet, a Kaukázusi Emirátus elnevezésű, oroszellenes iszlamista militáns szervezet képviselőjét.

Sevcsenko ebből annyit erősített meg, hogy az elhunyt férfit valóban Tyimur Mahaurinak hívták, szavai szerint grúz állampolgár volt, aki csecsen bűnözői körökkel állt kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy a férfi nem volt politikus, valamint hogy múlt télen őrizetbe is vették jogtalan fegyvertartásért. Ekkor el is ítélték, felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A sajtóosztály vezetője azt is elmondta, a felrobbant autóban utazó másik két személy személyazonosságát még nem állapították meg, de nem zárják ki, hogy rokoni kapcsolatban álltak Mahaurival.

Rovatok