Index Vakbarát Hírportál

Vádat akarnak emelni Netanjahu felesége ellen

2017. szeptember 8., péntek 13:13

Az izraeli legfőbb ügyész mérlegeli a vádemelés lehetőségét Sara Netanjahuval, a miniszterelnök feleségével szemben a kormányfői rezidenciával kapcsolatos pénzügyi szabálytalanságok ügyében - jelentette pénteken az igazságügyi minisztérium alapján az MTI.

Az izraeli közszolgálatit rádió pénteki híradása szerint csalás, hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés szerepel a lehetséges vádpontok között. Sara Netanjahu a gyanú szerint egyebek közt hamisan azt jelentette, hogy a rezidencián nincs szakács, és ennek alapján éveken át drága vendéglőkből rendelt ételeket 359 ezer sékel (28 millió forint) értékben. Netanjahu feleségéről itt olvashatják elemző cikkünket

A gondokra fogták

A Netanjahu család médiához eljuttatott válasznyilatkozatában a kormányfői rezidencia elbocsátott gondnokát, Meni Naftalit vádolta a szabálytalanságok elkövetésével.

Menesztése után Naftali munkajogi pert és jelentős összegű kártérítést nyert Sara Netanjahu ellenében, akit a munkavégzése közben vele szemben tanúsított embertelen és megalázó bánásmóddal vádolt.

A rendőrség szerdán kiszivárogtatott információja szerint az izraeli kormányfő felesége gourmet vendéglőkből hozatott fogásokat 2010 szeptembere és 2013 márciusa között a Meni Naftali alkalmazása előtti, és az őt követő időszakokban is. 

Neves séfeket rendeltek

A nyomozás szerint a kormányfői rezidenciára legalább tizenöt alkalommal neves séfeket is rendeltek családi magánrendezvényekre, valamint a rendeléseknél meghamisították a számlákat, hogy a valóságosnál több adagról szóljanak, és ne lépjék át az egy meghívottra meghatározott költségkeretet. Ezt a számlákkal történő csalást a főgondnok, a szintén per elé néző Ezre Szeidof hajtotta végre, ebben nem találtak bizonyítékot Netanjahu ellen.

A rendőrség már tavaly májusban vádemelési javaslattal adta át a Sara Netanjahu elleni nyomozás iratait a legfőbb ügyésznek, aki különösen hosszasan tanulmányozta az aktát, mielőtt döntött.

A kerti bútorok kimaradtak

A végső vádiratból kimaradt több, a rendőrség által feltárt ügy, közte egy ismerős, a Likud párt hangadói közé tartozó villanyszerelő rendszeres alkalmazása szombatonként, sőt a számlák alapján még a legszentebb, és munkavégzést tiltó jóm-kipúr ünnepnapon is, mivel a pihenőnapokon kiemelt fizetség illeti Izraelben a dolgozókat.

Végül a kerti bútorok ügye sem kerül a bíróság elé, miszerint a kormányfő felesége megrendelte a cezareai villájukban elhelyezett használt kerti garnitúra pontos mását a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciára, a régit a hivatalos szállásra szállíttatta, majd az újat hazavitette, de amikor ebből botrány lett, visszacseréltette a garnitúrákat.

Rovatok