Index Vakbarát Hírportál

A tiltakozás ellenére is telepítették a dél-koreai rakétavédelmi rendszert

2017. szeptember 9., szombat 11:42

Hiába tiltakozott a helyi lakosság, csak befejeződött Dél-Koreában a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakétavédelmi rendszer telepítése. A védelmi minisztérium szerint a fegyverrendszer hadrendbe állítása elkerülhetetlen volt az észak-koreai fenyegetés miatt. Csütörtökön egy elhagyott golfpályán négy üteget telepítettek, Szöultól 300 kilométerre délre.

A helyi lakosok és a környezetvédők tiltakoztak az akció ellen. Az MTI idézte a dél-koreai Yonhap hírügynökség helyszíni beszámolóját, amely szerint több ezer rendőr segített szabaddá tenni az utakat a rakétaindítókat és más katonai eszközöket szállító konvojok előtt, amikor a helyi lakosok összecsaptak velük. A tiltakozók az úton keresztbe állított teherautókhoz láncolták magukat. Mások élőláncot alkotva egymáshoz kötözték magukat, hogy a rendőrök ne tudják őket szétválasztani. Több tucat tiltakozó és rendőr megsérült, őket a közeli kórházba szállították.

A THAAD telepítése ellen tiltakozók két dologtól tartanak:

Hogy az elektromágneses hullámok ártalmasak lehetnek az egészségre, arról kár lenne vitát nyitni. A mikrohullámú sütőt is véletlenül találták fel, amikor egy radartervező mérnök észrevette, hogy tesztelés közben megolvadt a zsebében tartott csokoládé. A dél-koreai tiltakozók nyilván attól tartanak, hogy valami hasonló történik az agyukkal, vagy más nemesebb testrészükkel. És hogy a mikrohullámok mit tehetnek a szervezettel, azt a South Park Gyógyászati Sült Csirke című epizódja már bemutatta. Egy rövid részlet:

Menjünk tovább. A rakétavédelmi rendszerek valóban kiemelt célpontnak számítanak ellenséges csapásmérés esetén. Egy iparvárost hamarabb fognak lebombázni az ellenséges erők, mint egy halászfalut; az előbbinek jóval nagyobb a katonai potenciálja. Ugyanakkor egy ellenséges rakétatámadás ellen csak egy rakétavédelmi rendszer nyújthat védelmet. Enélkül Phenjan több ezer rakétát lőhet Dél-Koreára, és az sokkal ártalmasabb lesz az egészségre, mint egy mikrohullámú sütőkkel kombinált radarállomás. 

Kína és Oroszország tiltakozása természetes; nekik az lenne a legjobb, ha közvetlen és közvetett szomszédaik furkósbotokkal várnák a harmadik világháború kitörését. Viszont Japán – akik ugyancsak ki vannak téve az észak-koreaiak fenyegetésének – már jelezte, hogy a maguk részéről szívesen tovább billegtetnék a kényes katonai egyensúlyt, és örömmel látnák, ha a Patriot légvédelmi rendszeren kívül az ő országukban is telepítenék a THAAD-okat.

Rovatok