Index Vakbarát Hírportál

Irma: a négyes erősségű hurrikán elérte Kuba partjait

2017. szeptember 9., szombat 08:27

Frissítés: Elhagyta Kubát az Irma hurrikán, lassan megközelíti a Florida Keys szigetcsoportot és Florida állam délnyugati partjai felé fordul - közölte szombaton az amerikai hurrikánközpont (NHC). Az NHC arra számít, hogy az orkán keltette hullámok katasztrofális árvizet okoznak majd Florida délnyugati részén; 3-5 méter magasan áll majd a víz az érintett területeken, írja az MTI..

Az Irma jelenleg óránkénti 200 kilométeres széllökésekkel pusztít, de a meteorológusok szerint erősödni fog, és 4-es erejű hurrikánként éri majd el Florida partjait. Az orkán erejű szél várhatóan vasárnap reggel éri el az államot; Fort Lauderdale repterén, Miamitól északra már szombat koraeste csaknem óránkénti 80 kilométeres szelet mértek. Nem sokkal korábban az ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka bejelentette: több államból 7000 katonát küldenek, hogy segítsék a vihar utáni mentést és kárelhárítást.

A floridai hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy menjenek biztonságos helyre a vihar útjából. Mintegy ötvenezren iskolákban, közösségi központokban és templomokban kerestek menedéket.

Korábban írtuk: a kubai meteorológiai intézet legfrissebb közleményében visszaminősítették négyes erősségűre az Irma hurrikánt, ami korábban, többek között ma reggel még ötös erősségű volt. A hurrikán Kubában a sziget középső részén található Camagüey tartomány északi részén, Cayo Romanónál ért partot.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson hurrikánskála legmagasabb szintjére besorolt vihar központja hajnali öt órakor a kubai Caibariéntől mintegy 190 kilométerre délkeletre, a floridai Miamitől pedig 480 kilométerre délkeletre volt.

Az óránkénti 20 kilométeres sebességgel nyugat-északnyugati irányba haladó orkánt 260 kilométer/órás széllökések kísérik. Kubában csaknem egymillió embert, az ország északi partjain pedig mintegy 10 ezer külföldi turistát helyeztek biztonságba az Irma érkezése előtt. 

Vasárnap reggel fog Irma lecsapni Floridára

Az előrejelzések szerint a hurrikán vasárnap a reggeli órákban fogja elérni Florida partjait, és az egész államon végig fog söpörni. Az első becslések szerint a házak 95%-át fogja kár érni. Közben Virginia kormányzója, Terry McAuliffe is rendkívüli állapotot hirdetett. Közleményében felhívja a figyelmet, hogy a Harvey okozta pusztításból okulva, mindenre alaposan fel fognak készülni.

A hurrikán az elmúlt napokban a Karibi-szigeteken végzett hatalmas pusztítást, áldozatainak száma legalább 22. A helyiek attól tartanak, hogy az Irma hatásait a turizmus is megérezheti. A vihar nyomán a tengerszint felett 38 méterrel fekvő Barbuda teljes lakosságát, azaz 1400 embert át kellett telepíteni a szomszédos Antiguára. Barbudát az Irma szinte teljesen letarolta.

Az NHC szerint a hurrikán a Bahamák és Florida felé vonul tovább, ahol a hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy keressenek menedéket előle. A hurrikánközpont figyelmeztetett, hogy az Irma által érintett térségekben a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék várható.

Katia megszelídült

Eközben a Katia is partot ért a mexikói Veracruz szövetségi állambeli Tecolutla nyaralóhely közelében, azonban Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) legújabb jelentése szerint trópusi viharrá szelídült a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán korábban a legalacsonyabb, egyes szintre besorolt Katia Mexikó fölött.

A nyugati irányba, Mexikó belseje felé haladó szélvihart óránkénti 72 kilométeres széllökések kísérik.

A Katia hurrikán közép-európai idő szerint szombat hajnali négykor érte el Mexikó partjait a Veracruz szövetségi állambeli Tecolutlától északra óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel.

Szombat reggel hétkor az óránkénti 13 kilométeres sebességgel haladó vihar középpontja Veracruztól 175 kilométerre északnyugatra, Tampicótól pedig 220 kilométerrel dél-délkeletre volt.

Szakértők szerint a Katia ereje teljesen elfogyhat a nap folyamán, ugyanakkor nyomában heves esőzések, áradások és földcsuszamlások várhatóak, ami nehezítheti a földrengést követő munkákat. Mexikót csütörtök éjjel 8,1-es erősségű földrengés rázta meg, amelyben legkevesebb 61-en meghaltak.

Eközben a holland haditengerészet tagjai helikopterekről röplapokat szórtak szét a Szent Márton-sziget déli része fölött, amelyben arra kérték a lakosokat, hogy keressenek menedéket a négyes fokozatú, egyre közeledő José hurrikán elől. 

José továbbra is tombol 

Tovább erősödött az Atlanti-óceánon tomboló José hurrikán, amely majdnem elérte az ötös fokozatot. A José jelenleg a Leeward-szigetektől mintegy 490 kilométerre kelet-délkeletre található. Az Irma pusztítását elszenvedő helyiek attól tartanak, hogy az óránkénti 28 kilométeres sebességgel nyugat-északnyugati irányba haladó José is végigsöpörhet a térségen.

Antiguán  és Barbudán élő olvasónk levele szerint  Barbudáról 18 ember kivételével a sötétedés miatt, ma mindenkit Antiguára vittek. Több környező ország küldött kisrepülőket, és turista hajók is mentek, valamint egy helikopteres is segített a sziget kiürítésében. Antiguán eközben délután négy óta akadozik, a víz-, és az áramszolgáltatás, pedig José még meg sem érkezett. 

Rovatok