Index Vakbarát Hírportál

Iráni-amerikai konfliktus a Perzsa-öbölben

2017. szeptember 10., vasárnap 17:13

Egy iráni hírügynökség jelentése szerint konfrontációba került egy iráni és egy amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben. Az amerikai haditengerészet cáfolta, hogy közvetlen kapcsolatba kerültek volna az iráni erőkkel – írja az MTI.

A Tasnim hírügynökség szerint egy iráni hadihajónak figyelmeztetnie kellett egy amerikai hajót, hogy maradjon távol attól a bajba került iráni halászhajótól, amely korábban segélykérést adott le. A figyelmeztetés hatására az amerikai hajó visszafordult – jelentette a Tasnim.

Az iráni forrás nem közölte, hogy pontosan hol és mikor történt az incidens.

Az amerikai haditengerészet központi parancsnoksága, a NAVCENT közleményt adott ki az ügy kapcsán. Ebben azt írták, hogy az amerikai és iráni hadihajók nem kerültek egymással közvetlen kapcsolatba. A NAVCENT szerint az Ománi-öbölben járőröző, Tempest nevű amerikai hadihajó szeptember 6-án észlelte egy kisebb, nem azonosított hajó segélykérését.

A kisebb hajóhoz közelebb lévő Nordic Voyager nevű olajszállító hajó is észlelte a problémát, és a bajba került jármű segítségére sietett. A Tempest is felajánlotta segítségét, de a Nordic Voyager elutasította azt. A Tempest legénysége a távolból követte a rádiójeleket; így értesültek arról, hogy a Nordic Voyager egyeztetett az iráni haditengerészettel a bajba került hajó partra vontatásáról.

Az utóbbi hónapokban fokozódott a feszültség a Perzsa-öbölben az amerikai és iráni erők között. Augusztusban egy fegyvertelen iráni drón 30 méterre megközelítette egy amerikai harci repülőgépet, miközben az leszállni készült egy repülőgép-hordozóra. Júliusban egy amerikai hadihajó adott le figyelmeztető lövéseket, amikor egy iráni hajó közelített felé.

Rovatok