Index Vakbarát Hírportál

A norvég miniszterelnök maradhat a posztján

2017. szeptember 11., hétfő 22:01

A hétfőn tartott norvégiai parlamenti választások eredményére vonatkozó első hivatalos előrejelzések szerint a konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg várhatóan megtartja majd miniszterelnöki posztját egy második négyéves időszakra is, jelentette az MTI.

A választási bizottságnak az esti urnazárást követő becslése szerint Solberg pártja, a Höyre, és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP), valamint a koalíciót kívülről támogató centrista liberálisok és a kereszténydemokraták összesen 88 helyet kapnak majd a 169 fős parlamentben. A balközép ellenzéknek így 81 hely jut. A becslés a voksok 80 százalékának összeszámlálása után született.

Választási kampányuk ígéretei szerint a konzervatívok az adók csökkentését akarják megvalósítani azért, hogy erősítsék a gazdasági növekedést. Ezzel szemben Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére - a Szocialista Baloldali Párttal és a Centrumpárttal koalícióra lépve - adóemelést szeretne, hogy fedezzék a közszolgáltatások költségeit.

További kampánytémaként merült fel, hogy a gazdag Norvégia mennyire legyen befogadó a migránsokkal és menekültekkel, illetve mennyire közeledjen az ország az Európai Unióhoz.

Bármilyen eredmény is születik, annak kihatása lesz az olajiparra, mert mind Solberg, mind Störe vélhetően csak egy vagy több kis párt támogatásával kerülhet a hatalomba, a kis pártok pedig az olajkitermelés korlátozását szeretnék az északi-sarki vizeken, Norvégia északi partvidékénél.

Rovatok