Index Vakbarát Hírportál

A világtól elzárt indiánokat mészároltak le az aranyásók Brazíliában

2017. szeptember 12., kedd 17:38

Illegális aranybányászok a civilizációtól eddig teljesen elzárt indiántörzs tíz tagját mészárolták le, a szövetségi kormány pedig nagyjából tehetetlen. Nem, ez nem egy új western szinopszisa, ez most történik éppen Brazíliában. Pontosabban augusztus elején történt, de egy, a világtól és a brazil kománytól annyira elzárt részén az országnak, hogy a szövetségi hatósághoz még csak mostanában ért el az információ. Már küldtek nyomozókat a térségbe, nagyjából 12 nap csónakkal, mire odaérnek. 

A Guardian cikke szerint az eset Brazília nyugati részén, a perui határnál lévő Javari-völgyben történt, ahol a brazil kormány indiántörzsekkel foglalkozó ügynöksége, a Funai szerint 20 olyan törzs él, amely még sosem került kapcsolatba a civilizált világgal, és még 80, amellyel csak nemrég vették fel a kapcsolatot. Ezen a környéken történt, hogy São Paulo de Olivença városkában pár aranyásó azzal dicsekedett, hogy az erdőben megöltek tíz indiánt, akiknek a holttestét a folyóba dobták, bizonyítékként pedig az áldozatoktól elvett tarisznyákat és más törzsi tárgyakat mutogattak. Mindebben pedig az a szomorú, hogy 

az indiánok közvetve a kormány megszorító politikájának estek áldozatul. 

Az elmúlt időben egyre többször fordult elő, hogy az indián törzsek és az őket védő aktivisták favágók, bányászok és paraszok, vagy akár helyi rendőrök áldozatául esnek. Michel Temer elnök ugyanis a takarékosság nevében nagyon megvágta a Funai költségvetését, bezáratta a helyi központjait és csökkentette az indiánok által lakott területek védettségét, amit így elárasztottak a favágók és a bányacégek, az indiánok védelmére hivatott állami szervezet pedig tehetetlen. Így a nyerészkedő cégek és a törzsek egyre közelebb kerültek egymáshoz, ennek a "közeledésnek" pedig júliusig már 50 halálos áldozata volt, főleg a törzsek oldalán. Az ENSZ szerint minden hétre legalább egy gyilkosság jut a térségben, a szervezet szerint 15 éve nem végeztek ennyi, a földjét védő őslakossal a világon, mint idén Brazíliában. 

Hogy a Javari-völgyben mi történt pontosan, azt egyelőre nem tudni, a nyomozók ugyanis még azt sem tudták megerősíteni, hogy tényleg megtörtént-e amivel az aranyásók hencegtek. 

Rovatok