Index Vakbarát Hírportál

Óriási pusztítással, de lassan csak távozik Irma

2017. szeptember 12., kedd 06:13

Magyar idő szerint kedd hajnalra elhagyta Florida Államot az Irma hurrikán, mely már csak az Irma vihar megnevezést érdemelheti ki, ugyanis már csak 50-60 kilométer/óra körüli szeleket hozhat. Viszont továbbra is bőséges csapadékot hordoz, ezért miután Georgia, valamint Dél-Karolina part menti vidékeit pusztította az Irma vihar. Ezekben az államokban - továbbá Észak-Karolinában és Tennesseeben is - rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A széles viharzóna ugyan nagyon lassan észak felé halad, de az esőzések és az áradások nem szűntek meg Floridában. A déli Keys-szigetcsoportnál és az észak-floridai Jacksonville városban olyan nagy az áradás, hogy Rick Scott kormányzó figyelmeztette honfitársait: egyelőre ne menjenek ki a víz borította utcákra. A kormányzó helikopterrel ellátogatott a Keys-szigetekre, és a látottakról döbbenten nyilatkozott.

A szívem szakad meg a pusztítás láttán, csak remélni merem, hogy az ott maradottak életben vannak.

Az alapvető infrastruktúra csaknem mindegyik szigeten megsemmisült, két kis sziget teljesen lakhatatlanná vált, és mintegy tízezer embert, aki a hurrikán elől nem menekült el, a vihar utáni áldatlan állapotok miatt okvetlenül ki kell telepíteni. A mentőcsapatok egyelőre őket akarják felkutatni. A szigetcsoportot teljesen lezárták, nemcsak a látogatók, a lakosok sem mehetnek be. Igaz, nem is nagyon lehet, ugyanis a szigetekre átvezető országút mélyen a víz alá került.

Floridában a vihar tíz halálos áldozatot követelt - a legutolsó ismert áldozat egy 57 éves férfi volt, akire rádőlt egy fa -  és még mindig hatmillió ember van áram nélkül - az állam a hétfő estét vaksötétben, közvilágítás nélkül kezdte meg. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy hetekbe telhet az áramszolgáltatás helyreállítása. Georgia államban is óriási feladat előtt állnak az áramszolgáltatók, ott 1,4 millió ember otthona sötétedett el.

Dél-Karolinában a vihar hétfő estig nem követelt halálos áldozatot. Henry McMaster kormányzó arra kérte az embereket, hogy délutántól már ne menjenek ki az utcára. A vihar teljes erejével ugyanis hétfőn, a késő délutáni órákban sújtott le az államra, útját tőből kicsavart fák, összedőlt házak, áradás kísérték. Az államban mintegy 170 utat lezártak, a part menti területeken estétől kijárási tilalmat rendeltek el. Szerte Dél-Karolinában 250-300 ezren maradtak áram nélkül.

(MTI, CNN)

Rovatok