Index Vakbarát Hírportál

Izraelben elutasították az ultraortodoxok felmentését a katonai szolgálat alól

2017. szeptember 12., kedd 20:36 | aznap frissítve

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az ultraortodoxok katonai felmentését szabályozó, két évvel ezelőtt megszavazott törvénykiegészítést.

A kérdésben a legfelsőbb bírói tanács kilenc tagja ítélkezett, és nyolcan közülük úgy döntöttek, hogy az ultraortodox pártok koalícióba lépésekor elhatározott törvénymódosítás "alkotmányellenes, aránytalan és károsítja az egyenlőséget".

A két éve megszavazott változtatás csökkentette a hadseregbe behívandó ultraortodox vallásosok számát, mégpedig egy korábbi törvény kiegészítéseként, amelyet az előző, ultraortodox pártok nélküli, 2013-05 között működő Netanjahu-kormány hívott életre a vallásosok katonai szolgálatának fokozatos bevezetése érdekében.

Az előző kormánykoalícióban résztvevő centrista Jes Atíd párt nyomására megfogalmazott, a katonai behívást szabályozó törvénykezés fokozatosan emelkedő kvótát megállapítva határozta meg a behívandó ultraortodox - izraeli nevén haredi - fiatalok számát. A törvénynek az volt a célja, hogy ez a rendkívül vallásos életmódot folytató társadalmi csoport is egyre inkább kivegye a részét a közteherviselésből a katonai szolgálat terén.

A 2015-ben létrejött új kormánykoalícióban azonban az ultraortodoxok foglalták el a centrista pártok helyét, és azonnal megszavaztattak egy törvénymódosítást a kvóta csökkentésére, s ezáltal minél több, a tórát tanulmányozó fiatalok felmentésére.

A legfelsőbb bíróság ezt a változtatást szüntette meg, és arra kötelezte az izraeli kormányt, hogy egy éven belül növelje a behívott harediek számát.  Az ultraortodox pártok kedd délután kiadott közleményükben felháborodásuknak adtak hangot a legfelsőbb bíróság döntése miatt. "Az elidegenedett legfelsőbb bíróság gyűlöli a tóratudósokat. Ami sok, az sok!" - írták.

"Egyenlőség, uraim, egyenlőség! Katonai, nemzeti, vagy civil szolgálat mindenki számára trükkök és stiklik nélkül"- ezekkel a szavakkal üdvözölte viszont a döntést Cipi Livni, az ellenzékben lévő baloldali Cionista Tábor politikusa.

Rovatok